Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Fotó keretezése II.

szint: nagyon könnyű


Végtelenül egyszerű, fehér keret.


 

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Zajszűrés vs. zajszűrés


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Zajszűrés vs. zajszűrés - www.digiretus.hu1. Zajos kép
Az új Lightroom 3 egyik megújult szolgáltatása a zajszűrés, amit elég szépen átdolgoztak a korábbi verziókhoz képest.

Tegyünk egy kísérletet és hasonlítsuk össze miben más a v3.0 verzió szűrése az előző, v2.7-es változathoz képest.

Ehhez legfőképp egy fotóra lesz szükség,lehetőleg zajosra, mint a fenti kép, amely egy ISO1250 érzékenységgel félhomályban készült fotó 100%-os részlete.


2. Összevetésképp
Mielőtt nekikezdenénk, tegyünk egy kis kitérőt, mondjuk a Photoshop irányába, és nézzük meg miként boldogul ezzel a zajjal a képszerkesztők királya.

Beépített zajszűrőjében 70%-os erősséget állítottunk be, de mivel így nagyon elmosta a képet egy kis részletemelést is végeztünk. Túlságosan erős részletvisszahozásnál újra előjön a zaj, így nem érdemes nagy értéket használni.
3. Lightroom 2.7
Most ugorjunk a Lightroomok összehasonlítására! A szoftver korábbi változataiban (a v2.7-tel bezárólag) a Detail szekcióban volt elérhető a zajcsökkentés, az élesítés és a színhiba csökkentés között. Két csúszkát kaptunk, egyet a világossági- (Luminance), egyet pedig a színzaj (Color) csökkentésére.
4. Szűrve (Lr 2.7)
A Luminance értéket itt is 70%-ra állítottuk. a Color a gyári alapbeállításon 25%-os maradt.

A végeredmény jobb lett, mint a sima Photoshopban. Több zajt sikerült eltüntetni, és több részlet is megmaradt, de még így sem az igazi.
5. Lightroom 3.0
Az új Lightroomban ugyanott találjuk az szűrést, mint korábban (Detail szekció), de ezúttal nem 2, hanem 5 beállítást kapunk. Maradt a Luminance és Color csúszka, melyek most is az alap zajszűrési erősségért felelnek. Mindkettő mellé kapunk azonban egy-egy Detail beállítót is, mellyel visszahozhatunk valamit a szűrés miatt elmosott részletekből. A Luminance szekciónál még egy Contast beállítást is találunk - feladata a sötétebb területek részletkontrasztjának emelése.

Természetesen mind a Detail, mind a Contrast értékének növelése esetén vigyáznunk kell, mivel ismét zajt, vagy természetellenes töredezettséget hozhatnak a képre.
6. Szűrve (Lr 3.0)
Itt is 70% volt a Luminance szűrés erőssége, a Color csúszkát pedig a gyári alapon, 25%-on hagytuk. A Detail gyári beállítása mindkét esetben 50-50%. Ezt a Luminance alatt 80, a Color alatt 70%-ra emeltük, hogy visszahozzunk valamit a mosott részletekből. Sokkal szabadabban emelhetjük ezen értékeket mint a Photoshopban, hisz még ilyen magas értéknél sem durva a zaj újra feltűnése.

Végül a Contrast csúszkát 70%-ra állítottuk, de ez már csak opcionális, nincs mindig elsőre szembetűnő hatása a képre.

Az eredmény ezúttal sem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el. Viszont a fentieknél kevesebb zajt láthatunk a képeken és még az apróbb részletek is a helyükön vannak.

Ajánlott Lightroom videó


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !