Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.09.

"...ha nagy felbontásra van szükség, ma még a legjobb filmre fényképezni."

 


Interjú: Dékán István


 

Film színek


szint: haladó

A digitális fotózásban, bizonyos értelemben, még mindig referenciának számítanak a filmes képhatások. Programok és pluginek tucatjai foglalkoznak azzal, hogy a filmes fényképezés hangulatát csempésszék a digitális fotók pixeleibe, sőt egyes fényképezőgépek is tartalmaznak ilyen hatásokat emuláló beállításokat. Következő példánkban a negatívfilm színvilágát próbáljuk megközelíteni.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Ez lesz a kiindulási képünk. Egyébiránt érdemes olyan fotót választani, amely sok színárnyalatot tartalmaz, hogy a hatás még érzékletesebb legyen.

Szinte szokásossá vált induló lépésünkkel kezdjük: duplázd meg a rétegeket. Ennek előnye nyilvánvaló. A létrejött második rétegen nyugodtan babrálhatunk, módosíthatunk, míg az alsó réteg a kép kiinduló állapotában marad. A módosítás végeztével aztán az eredeti és a módosított réteg közötti összhatásmódot, vagy áttetszőséget változtatva, erősíthetjük vagy gyengíthetjük a hatást.

Tehát az első lépés a Layer/Duplicate Layer lesz. Ezután a Layers palettáról válts át a mellette lévő Channels palettára és jelöld ki a Red (piros) színcsatornát.

Válaszd ki az Image/Adjustments/Brightness/Contrast parancsot és a megjelenő ablakban a Contrast értékhez írj be 40-et. Ez az érték természetesen tetszőleges lehet, minél nagyobb, annál erősebb lesz a színhatás, de mindenképpen pozitív szám legyen. Mi egy közepes értékkel elégedettek vagyunk.

Ha elkészültél, válts át a Blue (kék) színcsatornára!

Az előbbi lépést tedd meg ez esetben is. Tehát a Brightness/Contrast panacs ablakában a Contrast értéknek írj be 40-et! Így mind a piros, mind a kék színek kontrasztján erősítettünk.

Ha elkészültél jelöld ki az RGB színcsatornát, majd váltsd vissza a Layers palettára! Az Opacity értékkel finomíthatod az erdeti (alsó) és a módosított (felső) réteg arányát. Példánkban ezt 75%-ra állítottuk. Az érték minél nagyobb annál erősebben látszik majd a módosulás hatása.

Legvégül a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a két réteget, majd mentheted a képet.

A végső képen jól látszik, hogy a színek teltebbek kontrasztosabbak lettek és bizonyos irányokban pl. magenta) eltolódtak. A filmszerűséget esetleg a Filter/Artistic/Film Grain effekt alkalmazásával erősítheted, mely filmszerű szemcsézetet ad a képhez. Példánkban ezt most nem használtuk.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !