Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Régi fénykép II.

szint: könnyű


Újra évtizedeket öregszik a "tegnap" készült fotó.


 

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Öregített fotó


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Öregített fotó - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Előző cikkünkben a Lightroom 3 filmszemcsézetet generáló effektjével foglalkoztunk, a végén pedig közzétettünk egy öregített fotót, mely sokat köszönhet ennek az effektusnak. Most következzék a fotó beöregítésének lépéssorozata, és néhány hasznos jótanács!

Érdemes olyan fotót választanod erre a feladatra, mely hangulatában is illeszkedik majd az ódon hatáshoz. Egy műemlék épület, szobor, oldtimer autó, vagy régi truhákba öltözött modell tökéletes választás lehet. A jó témaválasztás, fél siker.


2. Majdnem...
Már az első lépésben is sokat tehetsz a régi hangulatért. A Develop rész bal oldalán található Presets színeffektusok közül válaszd ki a legelsőt (B&W Creative - Antique Grayscale). A fotód sárgás, szépia hatású lesz, mintha csak az idő öregítette volna.
3. Halvány szélek
Most térjünk át a másik oldalra, a jobbra lévő szerkesztő csúszkákhoz. Itt majdnem legalul találod az Effects szekciót, melynél elsőként a sarkok és szélek fakításával teremtünk még hihetőbb hatást.

Állítsd be a fent látható értékeket, vagy valami hasonlót. Fontos, hogy a Style menüben válaszd a Paint Overlay lehetőséget!
4. Szemcsézet
Most következik a múltkor megismert szemcsézet, mely a digitális képből filmre készült, szemcsés fotográfiát varázsol.

Közvetlenül az előbbi csúszkák alatt találod a beállításokat. Mi a fentieket használtunk, de persze tetszőlegesen változtathatod őket. Nem baj ha magas értékeket használsz, mert a durva szemcsézet még öregebb hatást kelt, jótékonyan lágyítja a képet.
5. Tompább szín
Képünk lényegében elkészült, már csak néhány tanács a finomításához, melyekkel még hihetőbbé teheted a végeredményt.

Ha erősnek találod a sárgás színt a Split Toning rész Saturation csúszkájával csökkentheted a telítettséget. Egy kicsit mi is visszahúztuk.
6. Még öregebb
Játszhatsz a kontraszttal (Contrast) és a képtisztasággal (Clarity) is. Ha jelentősen csökkented az értéküket még öregebb hatást érhetsz el.

Mindkét beállítást a jobb oldali szerkesztő rész tetején találod.
7. Száz év+
A fenti beállítások végeredményéről nehéz első blikkre megmondani mikor is készült. Legalább száz évet szinte bárki megszavaz majd neki.

Ajánlott Lightroom videó


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !