Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Negatív film (színes)

szint: könnyű


Átfordítjuk a negatív színeit, ami nem is lesz olyan egyszerű.


 

Adobe Photoshop Lightroom - A hisztogram titka


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom 3 - A hisztogram titka - www.digiretus.hu1. (Nem) titkos kapcsolat
Egy apró trükkre szeretnénk felhívni a figyelmed a Lightroom kezelésével kapcsolatban. Ezt nem csak a legújabb 3.x verziókban, de a régebiekben is megtalálod.

A szerkesztő (Developer) rész jobb oldali szekciójának tetején megjelenő hisztogramon közvetlenül beállíthatók a kép fényviszonyai. Ugyanazok, melyek csúszkáit kicsit lejjebb találod Exposure, Recover, Fill Light és Blacks néven.


2. Zónák
A hisztogram ugyebár a kép árnyalat eloszlását mutatja. Balra a legsötétebb képpontok előfordulási arányát, majd jobb felé haladva az egyre világosabb pixelek számát olvashatod le róla. A Lightroom hisztogramja ennek megfelelően 4 részre oszlik:

A bal oldali - viszonylag szűk - szekció a legsötétebb, feketéhez közeli képrészeket mutatja, megfelel tehát a lenti Blacks csúszkával, mellyel ezeket erősítheted.

A következő, nagyjából dupla akkora rész a sötétebb területeket jelképezi. A nem teljesen fekete, árnyékos, középszürkénél sötétebb tónusokat, ahol néha egy kis derítőfényre, világosításra van szükség. Ez a Fill Light terepe, mely világosságot visz az árnyékokba, de a csúcsfényeket kevésbé módosítja.

A harmadik, egyben legnagyobb szekció a középtónusoké, lényegében a teljes kép világosságát szabályozhatod vele, kihagyva a legsötétebb és legfényesebb tónusokat. Az Exposure csúszka tartozik hozzá, mely a kép expozícióját szabályozza.

Az utolsó, szintén kis rész a csúcsfényeké. Itt többnyire a kiégett területek tompítására, az elszabadult fehérek visszahúzására lesz szükség. Erre szolgál a Recovery csúszka.
3. Hogy működik?
Nagyon egyszerű a dolog. Csak vidd az egérmutatót a hisztogram kívánt része fölé, és az adott szekciót kissé világosabban kijelzi a szoftver. Közben egy kis fekete kettős nyíl is megjelenik fölötte. A grafikon alatt megjelenik az adott rész neve és értéke (pl. Exposure -1,74). A kijelölés lent a csúszka melletti értékmezőben is látható.

Az adott szekcióra kattintva, majd az egérgombot folyamatosan nyomva tartva és az egeret jobb-bal irányban elmozgatva megváltoztatható a csúszka értéke. Ennyi az egész!

Ajánlott Lightroom videó


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !