Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Vörös szem hatás eltávolítása III.

szint: könnyű


Ezúttal a Photoshop CS2-ben található ecsettel.


 

Töredezett JPG ismét


szint: haladó

Néhány napja egy pofonegyszerű módszert mutattunk be, hogyan tüntethetők el az erős JPEG tömörítés okozta képhibák. Az "egygombos" megoldás azonban túlságosan mosottá tette a képet. Próbálkozzunk egy kicsit nehezebb módszerrel, de talán célravezetőbbel.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Töredezett JPG II - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Kiindulási képünk ugyanaz, hogy összehasonlítható legyen a végeredmény. Célunk most is a töredezettség láthatatlanná tétele. Ebben az előzőleg bemutatott egyszerű megoldás jó volt, kár, hogy a részletek is láthatatlanná váltak.


2. A labor színe
Az Image/Mode menüben állítsd át a színmódot Lab Colorra. Ebben a módban nem három színcsatornát kezel a szoftver, hanem csak kettőt, valamint egy világossági csatornát.


3. Világossági
Térjünk is át erre csatornára. Látogass el a Channels palettára, majd kattints a Lightness sorra, hogy kijelöld a csatornát. A következőkben ezen dolgozunk.4. Csak a felszínt
A Lightness csatorna tartalmazza a kép összes világossági információját, és részletét. Az itt végrehajtott szűrés és elmosás tehát hatással lesz az élességre és részletességre.

De, hogy mossuk el úgy a töredezettséget, hogy a részletek ne (nagyon) sérüljenek? A Surface Blur lehet a megoldás, melyet a Filter/Blur menü alján találsz.

Elmosási sugárnak (Radius) 10-et állítottunk be, majd az alsó csúszkán 8-as Threshold (küszöbszint) értéket. Hatására a szoftver csak a homogén felületeken mossa a képet.5. A színeket is
A munka dandárja kész, már csak a színekkel kell kezdenünk valamit. Sajnos a túltömörítés hatására ezek is blokkosodnak, de ez kevésbé feltűnő, mint a világossági csatorna töredezettsége.

Mindenesetre térj vissza a Channels palettára és a Lightness helyett válaszd az 'a' színcsatornát. Ezután a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrővel mosd el kissé a csatorna tartalmát. Ezúttal 4-es értéket használtunk.

Ismételd meg ugyanezt a 'b' színcsatornán is, hasonló elmosási értékkel, majd az Image/Mode menüben váltsd vissza a színmódot RGB-re.6. Sima de éles
Ha többszörös nagyításban, közelről nézed a képet feltűnhet, hogy nem sikerült eltüntetnünk a tömörítés után visszamaradt töredezettséget, csupán a homogén felületeken. A részletteli területeken nagyjából megmaradt a töredezettség, de egyben az élesség is. Mint látható, az égbolt kockássága is eltűnt.

Varázslatra persze most sem kell számítani, a tömörítés által tönkretett részeket semmi sem hozhatja vissza. A szemnek mégis ez a változat kellemesebb, hiszen kevésbé elmosott a fotó, és viszonylag élesnek tűnik.

Akinek tehát van ideje (30 mp), és türelme, válassza ezt a módszert!

(Az egérmutatót a képre húzva láthatod az eredeti állapotot.)


Kapcsolódó anyagok: 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

jancsika
2011.01.08 18:21:04

Ennek a módszernek a hibája pedig a kétszeres színtér-konverzió, ami a színárnyalatokat is módosítja kissé.

 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !