Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Zsírkréta hatás

szint: könnyű


Előkerül a gyerekek kedvenc rajzeszköze és megváltozik egy fotó.


 

Arcbőr kijelölése


szint: haladó

Arcbőr retust szeretnénk, de a soktónusú bőrfelület kijelölése nem is olyan egyszerű. Az egyszínű ars is végtelen árnyalatot kaphat egy fotón. Aprólékosan körbevágni a kijelölendő felületet fáradtságos és hosszú munka. Módszerünk néhány kattintással megoldja a problémát.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Arc kijelölése - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Portrénk betöltve, készen állunk a bőrretusra (nem mintha a fotón lévő hölgynek nagy szüksége lenne rá), de milyen módszerrel jelöljük ki a sokféle színtónusú arcfelületet? Vágjuk körbe? Csak időmilliomosoknak! Sokkal gyorsabb módszerre lesz szükség.


2. Nem szerencsés
Az egyik kézenfekvő megoldás lehet a Varázspálca (Magic Wand Tool), mellyel a kép bármely színű pontjára kattintva, a környező, hasonló színű és tónusú területek is kijelölődnek.

Azonban a bőr egy középtónusú pontjára klikkelve nem várt eredményt kapunk. A kijelölés foltszerű, csak a középtónusokat érinti és nehezen meghatározható a mérete, valamint átlátszósága. A szaggatott határvonal nem sokat mutat.


3. Újrakezdés
Kezdjük más irányból! Válaszd a Select/Color Range lehetőséget, majd a megjelenő ablak kis fekete-fehér nézőképén kattints nagyjából ugyanoda, ahol az előbb. A nézőképen a világos területek jelentik a kijelölést, a feketék a kijelöletlen területeket. A köztük lévő szürke tónusok az átlátszóságot jelzik.

Hasonlóan foltos kijelölést kapsz, mely csak az arcbőr egy részét érinti. Több helyen azonban nem sikerült kijelölni a bőrt.4. Lépésről-lépésre
Jobb oldalt kattints a +-jeles szemcseppentő ikonra, mellyel további területeket adhatsz a meglévő kijelöléshez. Fent legyen bejelölve a Localized Color Clusters négyzet.

A nézőképen kattints az arc még fekete, vagy szürkés területeire, amíg a haj és a szemek, száj kivételével a bőr jó része ki nem fehéredik. Ez akár 20-25 kattintást is jelenthet.

Amennyiben a haj és a háttér túl világos a fenti Fuzziness csúszka balra tolásával keményítheted a képet. Ez a világos részekből még világosabbat, a sötétekből még sötétebbet csinál. A sötétszürke hátteret teljesen feketévé téve végleg kivonhatjuk a kijelölésből. A kép széleit a Range érték csökkentésével is sötétítheted.5. Sokkal pontosabb
A fenti kép a fotó alpha csatornájáról készült.

Látható, hogy szinte a teljes arcbőrt sikerült egészen pontosan kijelölni. Most már elkezdhetjük a bőrretust. Nem baj, ha maradnak árnyékos, szürkés területek. Itt ugyan a későbbi módosítás nem lesz olyan erős, de az enyhébb beavatkozásoknál megmarad a bőr természetessége, hiszen nem a teljes felületét érinti majd a retus.

Ha még pontosabb kijelölést szeretnél, látogass el hozzánk jövő héten is. Innen folytatjuk az Arc kijelölés finomítása c. tippünkkel.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Arcbőr kijelölése II. Photoshopban (CS5+)
Még pontosabb kijelölés ugyanazon a témán. Haladóknak és időmilliomosoknak!
Kijelölés I. Photoshopban
Újra egy "kiapadhatatlan" téma. Először a hasonló színterületek kijelölésére mutatunk be egy kézenfekvő módszert..
Kijelölés II. Photoshopban
Egyetlen színt jelölünk ki a képen, az összes többitől pedig elbúcsúzunk.
Kijelölés III. Photoshopban
A lekerekített sarkoknak is vannnak a buktatói.
Kijelölés IV. Photoshopban
Egy kijelölt színterület kényünkre-kedvünkre alakítható.
Kijelölés V. Photoshopban
"Kikalkuláljuk" a szerkeszteni kívánt képterületet.
Hajszálpontos kijelölés Photoshopban (CS5)
Azok a fránya, repdeső, kósza hajszálak!
Kijelölés átméretezése Photoshopban
Kijelölünk aztán jól átméretezzük. Csak ennyi.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !