Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2014.06.17.

Színezés Photoshopban

szint: könnyű


Kiszínezünk egy fekete-fehér képet


 

Lyukkamera hatás


szint: könnyű

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Lyukkamera hatás - www.digiretus.hu1. Tölts be egy fotót!
Nem árt olyan fotót választanod erre a feladatra, mely öreg, vagy öregített. Jól mutat a lyukkamera hatás a fekete-fehér, vagy fakított, keresztbehívott színes fotón is.

A célunk az, hogy csak a képközép maradjon éles, a szélek erősen életlenedjenek és sötétedjenek, mint egy kezdetleges lyukkamera által készített képnél.


2. Csak a közepe
Elsőként jelöld ki azt a területet, amit meg szeretnél hagyni. Ez a kép középső része legyen, tetszőleges méretű terület.

Használd az eszköz paletta Ellipszis kijelölő eszközét (M billentyű)!


3. Lágyan
Nincs szükségünk éles kijelölésre, minél lágyabbnak kell lennie az életlen és sötét átmenetnek a szélek felől. Éppen ezért nyomj Q billentyűt, mellyel gyorsmaszk módba kerülsz, a szoftver pirossal jelzi a kimaszkolt területet, vagyis amit jelenleg nem érint a kijelölésed. Ezt ugyanúgy elmoshatod, mint a kép bármely részét.

Válaszd a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrőt az elmosáshoz, és állíts be egy közepesen magas értéket. Nálunk 30 pixel körül volt, de méretesebb képnél sokkal magasabb értéket is használhatsz. A képközép maradjon fehér, de azért az átmenet is legyen lágy.

Most már kiléphetsz gyorsmaszk módból a Q gomb ismételt lenyomásával.4. Mosott lencse
A legfontosabb lépéshez érkeztünk, melyhez kattints a Filter/Blur/Lens Blur szűrőre. Ez valódi, optikai hatású elmosást hoz létre.

Két dologra kell ügyelned a beállításnál. Az egyik az Invert négyzet bejelölése. Enélkül a középső területet mossa el a Photoshop, nekünk viszont a szélek mosottsága kellene. Ezután a Radius segítségével állíthatod be az elmosás erősségét, ami ezúttal is tetszőleges.5. Inverz kijelölés
Ha elmostad a kép széleit (a fenti mintaképen ez még nem látszik, de nálad már igen), kattints jobb egérgombbal a képre és a legördülő menüből válaszd ki a Select Inverse pontot, mely megfordítja az eddigi kijelölést. Megcsinálhatod ugyanezt a 4. lépés előtt is, és akkor a Lens Blur ablakban nem kell bejelölnöd az Invert négyzetet, valamint ezt a pontot is kihagyhatod.6. Sötét szélek
Most a szélek vannak kijelölve, így ezeket sötétítjük. Jó hatást érhetsz el, ha az Image/Adjustments/Exposure menüpontot választod. A megjelenő ablakban a Gamma Correction csúszkára lesz szükséged, melyet húzz jobbra. Itt is ízlésed szerinti értéket használhatsz, közben figyelve a kép változását.7. Lyukon át
Éles képközép, mosott és sötét szélek, ahogy ígértem. Mintha csak egy camera obscura kezdetleges "optikáján" keresztül készült volna ez a fotó.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Háttér elmosása Photoshopban
Műanyag, műmárvány, mű-mélységélesség...
Háttér elmosása II. Photoshopban
Terepasztal hatás, képzeletbeli dönthető objektívünkkel.
Makett-hatás Photoshopban
Tájképből terepasztal, azaz játék a fókusszal.
Zoom effektus Photoshopban
Mozgalmasságot visz a képbe és kiemel a zoom hatás.
Szelektív elmosás Photoshopban
Elmosott zoom hatással kiemeljük a főtémát.
Vignettálás Photoshopban
Ezúttal mi leszünk a sarkok sötétedésének oka.
Vignettálás csökkentése Photoshopban
Képed sarkain zavaró sötétedés jelent meg. Természetesen kezünkben a megoldás...illetve a következő Photoshop cikkben.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !