Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Corel Paint Shop Pro Photo X2: zajszűrés

 


Megelégeltük a zavaró konfetti és hamuesőt.


 

Élek lágyítása


szint: haladó

Korábbi leírásainkban többször kitértünk már az túlélesítés problematikájára, a halo-jelenségre. Mi a teendők abban az esetben, ha a kezünkbe került fotón zavaróan kontrasztos, rikító élszegélyeket látunk, mely egy túlbuzgó képszerkesztő, vagy fényképezőgépen belüli élesítési algoritmus eredménye. Legnyilvánvalóbb mozzanata a lágyításnak talán valamilyen Blur (Elmosás) effekt használata lenne, de ez az élek mellett a kép apró részleteit is tönkreteszi. A megoldást az élesítésnél már ehy alkalommal tárgyalt High Pass effekt jelentheti melyet ezúttal éppen fordított céllal, az élek lágyítására veszünk elő és nyerő kártyalapjainkat kicsit megkeverjük a pakliban.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Íme egy fotórészlet, ahol jól látszik a túlélesítés eredménye. Főként a virágszirmok szélein figyelhető meg túlzott világos csík.

Mint tippjeink jó részét, ezt is úgy kezdjük: „Duplázd meg a kiindulási réteget!” Ehhez a Layer/Duplicate Layer parancsot használhatod, vagy a Layers palettán egyszerűen ráhúzod a meglévő réteget a Create New Layer nevű ikonra. Ezután elővesszük a élesítésre jól bevált Filter/Other/High Pass effektet és a felbukkanó ablakban állíts be egy visszafogott értéket, mondjuk 1 és 2 környékén. Nem érdemes túlzottan nagy értéket választani, csak nagyjából a kontrasztos élek vastagságának megfelelőt. Ha túlzott a High Pass mértéke, akkor a lágyítás nagyon erős lesz, ha csekély, úgy nem tapasztalunk számottevő változást. 1-2 körüli érték többnyire megfelelő lehet, Esetünkben 1,0 értéket választottunk.

Nincs szükségünk a megváltoztatott réteg színeire, csak a fekete-fehér maszkra, amit kaptunk, tehát menj az Image/Adjustments/Desaturate (Shift+Ctrl+U) parancshoz és tedd a réteget fekete-fehérré!

A kapott színtelen maszk inverzére lesz szükségünk az élek lágyításához így ugyanott válaszd ki második lépésként az Image/Adjustments/Invert (Ctrl+I) parancsot.

Most a két réteg összhatásmódjainál (a Layers palettán) válaszd ki a Normal helyett a Hard Light összhatásmódot. Ha kevésbé drasztikus végeredményt akarsz választhatod az Overlay, vagy még lágyabb elmosáshoz a Soft Light értéket is. Nem baj ha a Hard Light kiválasztásakor kissé erősnek találod a változást, hiszen az Opacity értékén még finomíthatunk később, így nem lesz ennyire erőteljes a hatás.

Az Opacity, azaz Átlátszóság értékét állítsd kisebbre, ezzel finomítva a végeredményt! Esetünkben a 35% körüli érték látszott célravezetőnek. Végül a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket.

A végső képet és az eredeti fotót összehasonlítva talán szembeötlő az éles különbsége. A képet kinagyítva azt is megfigyelhetjük, hogy az apró részletek nem tűntek el a lágyítást követően a fotóról, csak a részletek élkontrasztja csökkent.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !