Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Alien Skin Eye Candy 5: Textures plugin

 


Kreatívkodás ezerrel. Rozsdamarta, krómozott, szőrös, vizes és még ki tudja milyen felületek.


 

Sketch Guru


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Android: Sketch Guru


 

Android: Sketch Guru

Attól, hogy valami ingyenes, még lehet jó, vagy legalábbis használható. Ezúttal is az ingyen letölthető képszerkesztő szoftverek között kutakodtunk és ráleltünk a Sketch Guru nevű, igen zseniális kis programra, melynek segítségével művészi hatásokat vihetünk a képre, magyarul, rajz vagy festményszerűvé tehetjük fotónkat.

A 6,4 MB-os kis alkalmazás gyors, könnyen kezelhető és szépen néz ki. Mivel ingyenes, némi reklámra azért számíthatunk, de ez a kezelést cseppet sem zavarja, csupán a munkaképernyő egy sávjában fut. Bárki telepítheti, aki v1.6-os, vagy újabb Androidot futtat mobilján, vagy tabletjén.

A színes nyitóképernyőn mindjárt ki is választhatjuk a képünk forrását. Ez lehet beépített fényképezőgépünkkel frissen készített fotó (Camera), a mobilon tárolt bármelyik kép (Gallery), vagy egy felhő alapú tárhelyen tárolt fényképünk (Cloud). A Config gombbal előhívható menüben a szoftver alap beállításait kapjuk, ahol például megváltoztatható a mentési mappa helye, vagy a képformátum (JPG, vagy PNG).

Android: Sketch Guru

Esetünkben ezt a képet választottuk. Érdemes olyat előkotorni, melyen határozottak, kontrasztosak, élesek a részletek, mert ezek jobban érvényesülnek a rajzhatásoknál.

Android: Sketch Guru

A fotó kiválasztása után azonnal egy vágóképernyőre kerülünk, ahol tetszőleges méretűre vághatjuk azt. A vágókeret 1:1, 3:4, 4:3, 9:16, 16:9 és szabad (Free) oldalarányú lehet. Az arányok a képernyő alján lévő menüben választhatók ki, mely balra görgethető. A keret széleit a rajtuk lévő fogójelzésekkel állíthatjuk be, de persze nem kötelező vágnunk a fotón. Ha elkészültünk a képernyő jobb felső sarkában lévő zöld pipa ikonnal engedélyezhetjük a vágást (vagy a semmit) és léphetünk a következő képernyőre.

Android: Sketch Guru

Következő lépésként egy hasonló felületet kapunk, ahol a képernyő tetején láthatjuk az aktuális rajzeffektust, a jobb sarokban pedig a véglegesítésére szolgáló zöld pipát. Középen egy kis nézőkép (sajnos nem nagyítható), alul pedig a rajz- és festmény-hatások felsorolása látható, melyek ugyanúgy balra húzva görgethetők, mint az előző vágóképernyő oldalarányai.

Elég sok effektust kapunk, melyek többsége elég hihető rajz effektust produkál. Az alábbiak közül választhatunk:

NoSketch (nem történik semmi)
Gouasche (különleges vízfestmény)

Android: Sketch Guru

PencilSketch (grafitceruza)

Android: Sketch Guru

ColorPencil (színes ceruza)

Android: Sketch Guru

ColorPencil 2

Android: Sketch Guru

Crayon (viaszkréta)
WaterColor (vízfestmény)

Android: Sketch Guru

WaterColor2
Engraving (színes metszet)

Android: Sketch Guru

Halftone (nyomdatechnika)
SimpleSketch (egyszerű rajz)
SimpleSketch2
Comic B&W (képregény hatás)

Android: Sketch Guru

8bit (régi számítógép grafika)
Blackboard (iskolai kréta)

Android: Sketch Guru

BlackBoardColor (iskolai színes kréta)
Print (nyomtatás)

Android: Sketch Guru

B&W (egyszínű)
PencilSketch2

Android: Sketch Guru

Mint látható van miből válogatni, de ez még nem minden, hisz a szoftver nem teljesen automatikus. Bármely effektust választjuk azonnal kiszámolja ugyan a képhatást, de a menü bal felső sarkában lévő ikonnal beállítómenüt is előhívhatunk.

Fekete fehér effektusoknál általában 3 csúszkát kapunk, melyekkel a vonalak vastagságát, a kép árnyaltságát (fedettségét), és világosságát szabályozhatjuk.

Színes effektusok esetén ez 5-6 beállítási lehetőség is lehet, így a fentieken túl általában a színtelítettség és az elszínezés is beállítható.

Néhány különlegesebb képhatásnál, egyedi beállítócsúszkák is megjelenhetnek. Például a 8bit effektusnál a pixelek mérete is növelhető vagy csökkenthető.

A csúszkák csak ikonokkal jelzettek, de elég egyértelműek. Könnyen beazonosíthatók.

Android: Sketch Guru

Ha mindennel elkészültünk, kiválasztottuk a megfelelő effektust, és elvégeztük beállításait, már csak a zöld pipa van hátra, mellyel a mentési oldalra kerülünk. Itt a mobilunk képgalériájába (Save to Gallery), az Instagram megosztó és szerkesztő oldalra (Share to Instagram), vagy egyéb megosztó site-ra (Share to Other Apps) menthető a fotó, mely e-mailben is elküldhető (Send with E-mail).

Android: Sketch Guru

A mérete sajnos ezúttal is erősen korlátozott (960 x 640 pixel, vagy kisebb), így csak képernyőn való nézegetésre alkalmas.

Ezt leszámítva kiváló szoftver, mellyel egy kezdő is néhány szempillantás alatt hatásos művészi effektust dobhat fényképére.

 

Még több Android cikk

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !