Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.08.

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerű képhatások

 


Sietsz valahová? Dobj rá a képre egy kis automata effektet, és már indulhatsz is!


 

Photoshop munkamenet - Portré retusálás


szint: haladó

Most nem egy tipp, vagy egyszerű trükk kerül terítékre, hanem egy teljes munkafolyamat, melynek során több lépésben javítgatunk egy fotót.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop munkamenet - Portré retusálás


 

A lépések megértéséhez nem árt némi tapasztalat a Photoshop terén, mert bár igyekszünk több mindent szájba rágni, nem fogjuk minden egyes lépésnél az olvasó kezét.

Vegyük például ezt a fotót. Először is próbáljuk meghatározni, mit is szeretnénk vele kezdeni. Nem jönne rosszul egy új, egységesebb háttér, és bizony az arc jobb szélén lévő lágyulás és kontrasztvesztés is zavaró. A színek is némi korrekcióra szorulnak. Kezdjünk hát hozzá!

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Ki kell jelölnünk a hátteret, hogy eltávolíthassuk. Viszonylag egyszerű módszer ehhez a Magic Wand (W) eszköz használata (1.). Kattintsunk vele a háttér egy pontjára (2.). Mint látható nem jelölte ki az egész képet. Csak közel homogén, egyszínű háttér esetén lehet ilyen szerencsénk.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Sebaj! A kijelölés finomításához ott a Quick Selection eszköz (W), melyet ugyanazon az ikonhelyen találunk (1.). Győződj meg róla, hogy az opciós sorában a +-jeles eszköz legyen kijelölve, vagyis meglévő kijelölésünkhöz hozzá szeretnénk még adni területeket.(2.)

Óvatosan festegetve haladj vele végig a háttéren. (3.) Nem kell a teljes hátteret átfestegetned, az eszköz megpróbálja kitalálni, hogy mely területekkel bővítse a kijelölést.

Mint látható elég pontosan kijelölte a sötét hátteret, de egy helyen hibázott. A haj tetejét is kijelölte, pedig azt ki szerettük volna hagyni.(4.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Az opciós sor mínusz jelű ikonjával kijavíthatjuk a hibát (1.). Ezzel a hajrészt átfestve kivonhatjuk azt a kijelölésből (2.).

Kijelölésünk azonban nem teljesen pontos. Különösen a hajnál adódhatnak gondok. Ezért érdemes tovább finomítanunk rajta a Refine Edge gomb segítségével. (3.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

A Refine Edge szerkesztőablakban jelöld ki az ecset opciót (alapból ez aktív) (1.). Ezután a haj és a háttér találkozásának vonalán húzd végig az ecsetet. (2.)

A kijelölés széleit sem árt egy kicsit lágyabbá venni, hogy az arc jobban belesimuljon a háttérbe. A Refine Edge opciói között a Smooth csúszkát 10-es értékre vettük, ezáltal kijelölés széle egy kis átmenetet kapott.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Viszonylag pontosan kijelöltük a hátteret, de most fordítsuk meg az egészet! Kattints jobb egérgombbal a kijelölt háttér bármely részén, majd a megjelenő menüből válaszd ki a Select Inverse lehetőséget. Így a portréalany lesz kijelölve. Ezután a Ctrl+C, majd Ctrl+V billentyűkkel másold új rétegre a portréalanyt.(1.)

A rétegpalettán alul, a jelölt ikonnal hozz létre egy új, üres réteget. Ez lesz az új hátterünk rétege. Ez maradjon kijelölve. Ne kattints másik rétegre! (2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Az eszközök közül válaszd ki a Gradient Toolt (G), mellyel színátmenetet hozhatsz létre a képen. Fenti opciós sorában kattints a színmezőre, majd a megjelenő ablakban állíts be tetszőleges átmenetet, vagy válassz egyet a gyári minták közül. Mi egy enyhe rózsaszín átmenetet választottunk.(2.)

Ezután a kép tetejétől az aljáig húzva az egérmutatót színezd be a hátteret az átmenettel.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Ahhoz, hogy portréalanyunk egy kicsit kiemelkedjen a háttérből némi árnyékra lesz szükség. Kattints az arc rétegére duplán, és a Layer Style (rétegstílus) ablakban válaszd ki a Drop Shadow lehetőséget.

Beállításai között először az átlátszóságát vettük egy kicsit alacsonyabbra (57%-ra), hiszen nem akartunk nagyon erős árnyékot.(1.) Ezután tetszés szerint állítsd be az árnyék távolságát, szóródását és méretét. (2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Pillanatnyilag így állunk. A hátterünk nagyjából megteszi, de az arc színein és jobb oldalának kontrasztján még dolgozni kell.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

A színeket első lépésben az Image/Adjustments/Selective Color paranccsal állítottuk. Itt a Reds, vagyis a piros színtartományra koncentráltunk. Leginkább a zöldes/kékes (Cyan) és a sárga (Yellow) színeket húztuk vissza.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Az arc jobb oldalának kontrasztját egy maszkolt korrekciós réteggel állítottuk vissza. Az alábbiak csak a Photoshop újabb változataiban működnek, de picit más módszerrel a régebbiekben is elérhetők (ezt azonban itt nem részletezzük).

Szóval, a rétegpaletta alsó ikonsorán válaszd ki a Create New Fill or Adjustment Layer ikont, majd menüjéből az Exposure pontot. (1.) Egy új expozíciós beállításokat tartalmazó korrekciós réteg jön létre.(2.)

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Ennek beállítóablakában fent a Masks ikont kell elsőként kijelölnünk, hogy egy gyorsan létrehozott maszkkal csak az arc jobb felén legyen érvényes a későbbi expozíciós beállítás.

Ha rákattintottál a Masks ikonra válaszd ki az eszközpalettán az ecset eszközt, és fesd át vele a kép teljes területét, kivéve az arc és a váll jobb felét. (1.)

Hogy maszkunk ne legyen éles átmenetű, a paletta Feather csúszkájával moshatjuk el. Mi 150 pixeles értéket használtunk. Az ideális érték a képmérettől is függ. Kisebb fotónál (a mi képünk 4 megapixeles volt eredetileg) kevesebb elmosás is megteszi.(2.)

Fent a paletta Layer Mask felirata melletti kis ablakban látható a maszk. A fehér részen lesz érvényes csak a beállításunk.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Most a palettán visszatértünk az első (Exposure) ikonhoz. Következhetnek az expozíciós beállítások.

Először az Offset érték csökkentésével vettük kontrasztosabbá a feketéket. Nagyon vigyázzunk az Offsettel, mert könnyen "kilyukasztja" a sötét részeket!

Ezután a Gamma Correctionnel és az Exposure-rel finomítottuk a végeredményt.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Ha még mindig túlvilágítottnak érezzük az arcot az Image/Adjustments/Shadow-Highlights paranccsal kismértékben sötétíthetünk rajta csak a csúcsfényekre (Highlights) koncentrálva. Teljes kiégést azonban nem képes visszahozni ez a parancs sem.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Mivel a szemek nem egységesek az eszközpaletta Dodge és Burn ecseteivel festegettük őket egyformára és hangsúlyosabbra. A Dodge világosít, a Burn sötétít az átfestett területen. Opcióinál vigyázzunk arra, hogy egyszerre csak kismértékű. Az Exposure opciónál 10-15% bőven elég. Ha kevés több alkalommal át lehet menni az ecsettel a kérdéses részen.

A túlzottan színtelített területeken a Sponge ecsettel vettük vissza a színek erősségét.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Utolsó előtti simításként kicsit vágtunk a képen, enyhén balra tolva el az arcot, nagyobb teret hagyva a tekintetnek.

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Végül még egy kis Selective Color a színek pontosítására, és az Image/Adjustments/Vibrance pont alatt leheletnyit visszahúztuk a vibranciát. Kész!

Photoshop munkamenet - Portré retusálás

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Arcbőr simítása Photoshopban
Ha nem használ a szemránckrém, marad a Photoshop.
Arcbőr simítása II. Photoshopban
Nem is annyira simítunk, mind inkább megküzdünk a szeplők seregével.
Arcbőr simítása III. Photoshopban
Ha vékonyabbá nem is, de simábbá tehetjük egy politikus arcán a bőrt
Tekintet kiemelése Photoshopban
Az átható Photoshop tekintet titkát osztjuk meg veled.
Arcbőrszín Photoshopban
Vesszen a sápadtság, éljenek a pirospozsgák!
High key-hatás Photoshopban
Hájkí, bébi!
Hajfestés Photoshopban
Kreatív tipp, nem csak hölgyeknek!
Portré korrekció Photoshopban
Torzítás, lapos haj, zaj...nagy a baj.
Arcformálás Photoshopban
Fájdalommentes plasztikai sebészet.
Bőrhibák javítása Photoshopban
Néhány pattanástól nem esünk kétségbe.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !