Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Kijelölés V.

szint: haladó


"Kikalkuláljuk" a szerkeszteni kívánt képterületet.


 

Háttér elmosása Photoshopban


szint: haladó

A fotózásban gyakran alkalmazott esztétikai elem az előtérben lévő főtéma, kis mélységélességgel való kiemelése a kép egyéb területeiből. Az elmosott, gyakorta homogén háttérből nagyszerűen kiemelhető egy tárgy vagy arc. Kompakt fényképezőgép tulajdonosok talán szembesültek már azzal a problémával, hogy képeik nagy részén általában minden éles. Igen nehezen oldható meg a kis mélységélesség és a háttér elmosása. Az ilyen gépek többnyire nagyon kis érzékelővel dolgoznak, melyhez kis fókusztávolságú optika, ezzel együtt pedig nagy mélységélesség társul. Nagyobb fényképezőgépek használói is vannak úgy azonban, hogy egy elkészült fotóról utólag kiderül, talán jobb lenne mosott háttérrel. Következő tippünk erre kíván segítséget nyújtani.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Háttér elmosása Photoshopban


Mintaképünkön nagy a mélységélesség, így a kép minden részlete éles. Szeretnénk kiemelni a kompozícióból az előtérben lévő műemléket úgy, hogy a hátteret elmossuk.

Az eszközpalettán válts át Quick Mask (Gyorsmaszk) módba, a képen pirossal bekarikázott ikon segítségével. Nem fog történni semmi látható, de ebben a módban egy megfelelően beállított ecsettel kimaszkolhatók azok a területek, amelyeket élesen akarunk hagyni. A később végrehajtott módosítások az átfestett területeken nem érvényesülnek majd.
Válts ecset eszközre (B billentyű), majd válassz egy közepes nagyságú ecsetet (nálunk ez 45 pixeles volt), majd az eredeti mivoltukban meghagyni kívánt részeket óvatosan fesd át. A festett területeken alapesetben piros fátyol látható majd. Ez a képre nem lesz közvetlen hatással, csupán azt jelzi a Photoshopnak, mely területeket hagyjon ki a számításból.

A közepes méretű ecset után válassz egy kisebb, kemény szegélyű ecsetet és az alakzat kényesebb részleteit, valamint szegélyeit pontosabban fesd meg. Ügyelj arra, hogy csak az élesen hagyandó képelemek legyenek átfestve. A majdani éles-elmosott szegélyeknél kemény szélű ecsettel fess! Ez a művelet igényel némi kézügyességet és gyakorlatot. Példánkban 9-es méretű, kemény szélű ecsetet választottunk, a még apróbb részleteket pedig 5-ös ecsettel festettük át. A pontosabb műveletekhez nagyítsd ki a fotó részleteit a Navigator palettán. Ha véletlenül túlszaladt az ecset egy képelemen, akkor az E gombbal válts át az radír eszközre és egy hasonló méretű radírral töröld ki a hibás részt, majd kezd újra a kérdéses terület satírozását!

Amint elkészültél kattints a Quick Mask ikon melletti baloldali ikonra, vagy nyomj Q billentyűt és visszakerülsz Normal szerkesztőmódba. A piros fátyol eltűnik, az át nem festett területek pedig kijelöltek lesznek. Következő lépéseinknek csak ezeken a területeken belül lesz hatása.
Válaszd a Filter/Blur/Gaussian Blur effektet, amellyel elmoshatod a hátteret. A megjelenő ablakban 1-2 értékű elmosási rádiuszt állíts, ha viszonylag nagylátószögű képről van szó, tehát a képkivágás nagyobb területet fog be. Nagyobb életlenítést használhatsz, ha teleobjektívvel készült a kép, vagy azon egy kisebb tárgy, téma látható csak. Ha túl sok életlenséget adsz a háttérre egy nagylátószögű felvételnél, akkor a végeredmény természetellenes hatású lesz. Ha pont ez a célod, akkor rendben, de hihető végeredmény ez esetben kisebb életlenítéssel kapsz. Mi 2-es radius értéket használtunk, ami a végeredményt tekintve kissé már a határon van, de szeretnénk minél jobban érzékeltetni a hatást.

A Blur effekt után Ctrl+D billentyűkkel tüntetheted el a kijelölést, majd képed mentésre kész.

Kapcsolódó Photoshop cikkek

Háttér elmosása II. Photoshopban
Terepasztal hatás, képzeletbeli dönthető objektívünkkel.
Makett-hatás Photoshopban
Tájképből terepasztal, azaz játék a fókusszal.
Lyukkamera hatás Photoshopban
A camera obscura sötét, mosott szélű képhatását imitáljuk.
Zoom effektus Photoshopban
Mozgalmasságot visz a képbe és kiemel a zoom hatás.
Szelektív elmosás Photoshopban
Elmosott zoom hatással kiemeljük a főtémát.
Vignettálás Photoshopban
Ezúttal mi leszünk a sarkok sötétedésének oka.
Vignettálás csökkentése Photoshopban
Képed sarkain zavaró sötétedés jelent meg. Természetesen kezünkben a megoldás...illetve a következő Photoshop cikkben.

Még több Photoshop Tipp

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !