Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Napsütés

szint: haladó


Borús, szomorú, szürke? Legyen hát világosság!


 

A GIMP alapjai I.


szint: nagyon könnyű

Eljött az idő, hogy szakítsunk kicsit a hagyományainkkal. A Photoshop tippek és cikkek mellett szeretnénk teret engedni más, hasonló jellegű szoftveres számára is, amik mind segítséget nyújthatnak számunkra a képszerkesztés világában. Elsőként Bíró Tamás barátunk ajánlotta fel önkéntes segítségét, aki egy hosszabb lélegzetvételű GIMP leírást küldött el nekünk. Úgy gondoltuk, hogy a leírást részekre szedve, nagyjából kéthetente közlünk egy szeletet. A cikksorozat olvasásába bárki nyugodtan belefoghat, aki meg szeretne ismerni egy ingyenes és egyre jobban elterjedt képszerkesztő alkalmazást. A sorozat darabjait összegyűjtve pedig egy átfogóbb leírásra és tudásbázisra tehet szert. Az első rész egy kis bepillantás a GIMP rövid történetébe és alapvető beállításaiba.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióA GIMP története
A GIMP 1995-ben született, a Berkeley Kaliforniai Egyetem két hallgatójának, Spencer Kimball és Peter Mattis munkaterveként. Ők, egy béta változatot készítettek nyílt forráskóddal, amit sok tehetséges programozó azzá a GIMP-é fejlesztette, amit ma is ismerünk. .

A számítógép beállítása a GIMP maximális kihasználásához

RAM
A GIMP végrehajtható fájljának mérete 7MB. Ez az adatkönyvtárak (ecsetek, paletták, bővítmények …) méretétől függően 2-10 MB – al több helyfoglalást eredményezhet. A GIMP-el párhuzamosan futó scrip-fu program még további 2,5 MB helyet foglal el. Így a GIMP futásához szükséges memória 11,5-19,5 MB RAM. Ezt természetesen tovább növelik a beolvasott képek, hiszen ezek is igényelnek bizonyos memóriát.
Egy 640x480 pixeles kép három egyforma méretű réteg esetén 2,8-3,7 MB memóriát igényel. Ezt fokozza a végrehajtott műveletek visszavonására (undo) fenntartott hely. Mindent egybevetve, a GIMP kényelmes használatához szükséges memória 32 MB RAM, amely a nagy és sokrétegű képek esetén arányosan nő.


Pár szó a videoRAM-ról
A videokártyán lévő videoRAM-tól függ, hogy mekkora képet tudunk megjeleníteni a monitorunkon. Ha például a megjelenítés felbontása 1024 x 768, pixelenként csupán 8 bites (1 bájtos) színnel, akkor a minimálisan szükséges videoRAM 0,79 MB. A 8 bit/pixeles színmélység azonban eléggé csekély, egy élethű kép megjelenítéséhez, hiszen csak 256 szín megjelenítését teszi lehetővé. A színmélységet 16 bitre növelve az 1024 x 768-as felbontáshoz szükséges videoRAM a kétszeresére, azaz 1,57 MB-ra emelkedik. Ez a minimálisan szükséges videoRAM-ot jelenti, hiszen egy ilyen paraméterekkel rendelkező kép nem egészen élethű. Egy igényes kép legalább 1600 x 1200-as felbontású, és a színmélység 24 bit (3 bájt)/pixel, ami legalább 5,76 MB videoRAM-ot igényel.


A swap (csere) memória és a GIMP memóriakezelése
A GIMP a File menü/beállítások menüpontnak megfelelően használja a memóriát. A következő ábrán a Beállítások párbeszédablak Környezet ágát láthatjuk. A Title Cache Size (Képgyorstár) alapértéke10 MB. A cache, a RAM egy kis darabját jelenti, amit a GIMP lefoglal magának és ott tárolja az épp feldolgozás alatt álló képeket. Ha ezt túllépjük, a GIMP létrehoz a felhasználó .gimp könyvtárában egy swap fájlt, bár ez leronthatja a GIMP hatékonyságát. Ezért, ha sok memóriával rendelkezünk, és nagy képekkel dolgozunk, akkor érdemes a cache értékét megnövelni.

A GIMP weboldala: http://www.gimp.org

Bíró Tamás

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !