Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése IV.

 


Negyedik terítés a flash alapú képgalériákból.


 

Árnyékok és csúcsfények


szint: haladó

Korábban közöltünk már egy leírást "Árnyékok világosítása" címen. A probléma ugyanaz: látszólag nagyobb dinamikaátfogás megjelenítése a fotón. Több esetben előfordul, hogy képünkön a túl sötét és a túl világos részek dominálnak, a fotónak jól esne, ha több részletet látnánk az árnyékok "alatt", vagy visszahozhatnánk valamit a beégett világosságból. Erre teszünk most is egy kísérletet a "titokzatos" Apply Image parancs közreműködésével. Kevés szó esik erről a lehetőségről, pedig többféle szerkesztési metódusnál is hasznos lehet és így többféle feladat is végrehajtható vele. Például ilyesmi is...

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió1. Nyisd meg a fotót!
Fotónkon az árnyas területeket szeretnénk úgy világosítani, hogy a csúcsfények (legvilágosabb részek) aránya ne növekedjen a világosítás miatt. Sőt, megpróbáljuk őket kissé visszafogni.


2. Dupla réteg
Duplázd meg a réteget úgy, hogy a Background elnevezésű eredeti réteget a jelölt ikonra húzod, vagy a Layer/Duplicate Layer parancsot alkalmazod!
A létrejött Background copy réteg maradjon kijelölve, miközben az összhatásmódot állítsd Normalról Luminosityre, így a két réteg között a színek összhatásában nem lesz változás, csak a világosság tekintetében.


3. Egy titokzatos parancs
Válaszd az Image/Apply Image parancsot, melynél a fent látható értékeket állítsd be! Ügyelj arra, hogy mind a forrás (Source), mint a végső (Target) képállapot csatornabeállítása Green legyen, valamint a Source állapotnál engedélyezd az Invert lehetőséget. A két állapot összhatásmódja (Blending) Exclusion legyen.
Az Apply Image parancs a második rétegünkre lesz csak hatással. A réteg zöld csatornájának inverzéből kivonja önmagát, ezáltal a sötét területek világosodnak a túlzottan világosak pedig kissé "szürkülnek".


4. Átlátszóság
Visszatérve a két rétegünkhöz, az Opacity (Átlátszóság) csúszka szabályozásával befolyásolhatod a két réteg egymás viszonyított arányát. Az százalékos érték csökkentésével, csökken a felső rétegen végrehajtott módosítás hatása. Mi 80%-ra csökkentettük az összhatást, de nem biztos, hogy erre szükség lesz minden esetben.


5. Íme a végeredmény!
A kép bal fölső részén látható az eredeti állapot, jobb alsó szegmensében pedig a módosított. Az árnyékos területeken több részlet látszik, mint korábban, a világos részek ereje pedig csökkent. Ha még drasztikusabb eredményt szeretnél, duplázd meg a felső réteget újból és az új réteg összhatásmódját állítsd Screen-re, majd az Opacity értékével állítsd be a kívánt végeredményt, ahogy az előző pontban is.
Végül a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd a rétegeket és mentsd a képet!

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !