Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

AmphiSoft Photo Tinter

 


Egyedi színezet, rendelésre, olcsón.


 

Interjú: Vancsó Zoltán


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


 

Interjú:
Vancsó Zoltán


Most induló sorozatunk első interjúalanya Vancsó Zoltán fotóriporter a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Interjú

- Miként került kapcsolatba a fotózással? Készült erre a pályára, vagy "így hozta az élet"?

- 14 éves koromban megtalálva édesapám Exa kétaknás fényképezőgépét pár nap alatt megszállotja lettem a fotózásnak. Aztán előkerült a pince mélyéről a fekete-fehér labor felszerelés, így már tényleg nem volt megállás!

- Mely fotós terület, téma áll önhöz a legközelebb? Általunk látott képei alapján a dokumentarista életkép. Valóban így van, vagy érdeklik más területek is?

- Valóban a riporteri műfaj áll hozzám a legközelebb, annak is az autonom-riport területe. Mindig kihívásnak érzem bármilyen esemény feldolgozását. A legideálisabb persze az, amikor nincs megrendelő és kedvem szerint örökíthetek meg bármit. Műteremben ritkán dolgozom.

- A világ számos pontján járt és készített fotókat. Megtudhatjuk, hogy hová készül legközelebb? Esetleg valami eddig elérhetelen vidék, ahol szívesen dolgozna?

- Utazásaimat teljesen spontán tervezem, még fogalmam sincs mi lesz a következő helyszín, de Ázsiába már nagyon vágyom.

- Oldalunk fő témája a digitális fotózás, utófeldolgozás. Mennyire érzi magához közel ezt a digitális technológiát? Használ esetleg ilyen gépeket is, vagy tervezi a használatukat?

- Munkám során kizárólag digitális géppel dolgozom, de a kiállításra szánt fotósorozatok elkészítésénél, utazások alkalmával csak filmet használok. Bár könnyen változhat ez is egy-két éven belül...

- Mi a véleménye a különféle digitális (szoftveres) képmódosító eszközökről? Él esetleg az ezek adta lehetőségekkel saját képeinél?

- Digitális képeim elkészülte után, jó pár óra ücsörgésre kell
számítanom, mivel a tónusok, a kontraszt és a színek beállítását illetve az esetleges retusálást saját magam végzem. Fantasztikus lehetőségnek érzem ezt, tényleg csodákat hozhat ki az ember még egy elfuserált expóból is.

- Elárulná nekünk nagyvonalakban, hogy milyen felszerelést használ? Mik a kedvenc eszközei, ötletei megvalósításához?

- Nikon d70 18-70 és 70-210 zoom, analógnál: Nikon f-801s 28-85 zoom. Az elmúlt tíz év szinte összes kiállítási képét ezzel az egy optikával készítettem.

- Interjúnknak aktualitása is van, hiszen a napokban nyílik két kiállítása. Hol és pontosan mikor tekinthetik ezt meg az érdeklődők?

- Szokatlan helyszínen nyílik következő kiállításom "Sóhajtenger - Kuba" címmel, egy használaton kívüli belvárosi kápolnában a Horánszky u. 20.-ban (Párbeszéd Háza) Nyitva: nov. 17. és dec. 11. között, sze-vas:14-19 óráig. Korábbi munkáimból pedig a Tranzit Art Cafe-ban nyílik kiállítás nov. 15-én a Kosztolányi Dezső téren (volt Volánbusz pályaudvar). December 1-ig lesz nyitva, minden nap 8-23 óra között. Mindkét helyszínen a kiállított képek megvásárolhatók, valamint katalógusaim, képeslapjaim,
naptáraim is kaphatók.

- Milyen egyéb helyeken, kiadványokban láthatók munkái?

- November elejétől felfrissül a honlapom, az elmúlt 10 év összes fontos képe (közel 300 db!) megtalálható lesz rajta. Ezen kívül a mozikban, Wim Wenders Kívül tágasabb c. filmje előtt vetítik Sóhajtenger-Kuba c. öt perces fotófilmemet. Talán nem túlzok, ha azt állítom, a világon elsőként lesz látható "fotókiállítás" a mozivásznon!

Köszönjük az interjút!Vancsó Zoltán weboldala:
www.photovancso.com

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !