Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.01.14.

Fekete-fehér kép V. (CS3+)

szint: nagyon könnyű


Monokróm fotó egyszerűen, profin.


 

A GIMP alapjai IV.


szint: nagyon könnyű

Sorozatunk utolsó, a GIMP kezelőfelületével foglalkozó darabjához érkeztünk. A következőkben gyakorlati tippeket adunk majd a szoftver használatához, de addig is lássuk a képablak opcióit és kezelését, valamint azt, hogyan nyissunk meg új képet!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióA képablak
A képablak a GIMP egyik legfontosabb és legsokoldalúbb ablaka. Itt jelenik meg a kép, itt szerkeszthetjük, innen érhetjük el a kép menüt is. Az alábbi ábrán lévő kép ablak címsávján a következő felirat található: lion009.jpg-0.0 (RGB) 200%. A lion009.jpg az eredeti fájl neve és kiterjesztése. A 0.0 az ablak és nézetszám.


Az ablak részei
1.- Image (kép) menü
2.- Vonalzók
3.- Állapotsor
4.- Görgetősávok
5.- Gyorsmaszk
6.- Pásztázó ablak
7.- Pásztázó ablak előhívása


Működése
A pont előtti szám az ablakszám. Mikor egy új képablakot nyitunk, az ablakszám eggyel nő, kivéve akkor, ha ezt Új Nézettel (New Wiew) tesszük, ekkor ugyanis a képszám növekszik (a pont utáni szám). A zárójeles szöveg (RGB) a kép típusát jelenti. Ez lehet RGB, szürkeárnyalatos vagy indexelt. A képről további információkat kaphatunk, ha megnyitjuk a kép menü nézet/infoablak menüpontját, vagy beütjük a Ctrl+Shift+I billentyűkombinációt. Ez az ablak megmutatja a kép méreteit, felbontását, a kép típusát. A képablak felső és bal oldalán található a vonalzó, melyet a Kép menü nézet menüpontjában ki-be lehet kapcsolni. Ha a kép fölé visszük az egérkurzort, a vízszintes és függőleges helyzetének megfelelően két nyíl jelenik meg a vonalzókon, melyek folyamatosan mutatják az egér helyzetét. Ha a vonalzóra kattintunk, lenyomva tartjuk az egér bal gombját és kihúzzuk a képre, segédvonalakat helyezhetünk el, melyek jelentősen megkönnyíthetik a későbbi munkát.
A kép ablak legfontosabb tartozéka a Kép menü, melyet a képre jobb gombbal kattintva, vagy a két vonalzó találkozásánál található háromszögre kattintva érhetünk el.Új kép létrehozása
A fájl menüből kiválasztjuk az Új kép (New Image) menüpontot, vagy a Ctrl+N billentyűkombinációt használva megjelenítjük az Új kép ablakot. Itt kiválaszthatjuk a kép paramétereit. A szélességet (Width) és a magasságot (Height) beállítva a GIMP automatikusan kiírja a kép várható méretét (Image Size). A szélességet és a magasságot a GIMP kiírja képpontban, de ki lehet választani, hogy milyen mértékegységben akarjuk megadni. A felbontást (Resolution) is be lehet állítani, a függőleges és vízszintesen elhelyezkedő képpontok számát akár egymástól függetlenül is. Az alapértelmezett felbontás 72.000 pixel/inch, ami hozzávetőlegesen megfelel monitorunk felbontásának. A Kitöltés típusa (Fill Type) meghatározza, hogy milyen legyen az alapértelmezett háttér. A Képtípus (Image Type) a kép színhasználatát állítja be.

Bíró Tamás

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !