Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Megsárgult fotó

szint: könnyű


Ne hagyd a napon képeidet! Sárgítsd inkább Photoshoppal.


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


Mindig ott munkált bennünk az elhatározás, hogy valami egészen mással bővítsük oldalainkat. Hát, íme! Tegyük félre néhány percre az egeret és zárjuk be a "fotóboltot". Üljünk le egy képünk elé és gondolkodjunk el rajta! Milyen érzéseket kelt bennünk? Mit mesél - elsősorban nekünk - és mit mondana egy külső szemlélődőnek? Elsősorban erre voltunk kíváncsiak, hiszen egy értő külső szem talán olyan gondolatokat adhat át nekünk, melyek közelebb vihetnek jobb fotók készítéséhez. Összegyűjtöttünk hát egy jó pár, amatőr fotót és odadtuk egy profi fotóelemzőnek, Turay Balázsnak. Balázs az Iparművészeti Egyetem fotószakán végzett. Fényképészetet tanít, előadásokat tart és maga is szabaduszó fotográfus. Kinyitotta hát harmadik szemét majd hol konkrétan és földhözragadtan, hol pedig költőien és szárnyalón mesélte el érzéseit, gondolatait a számára ismeretlen fotókról. Sorozatunkban rendszeresen két-két fotót elemez majd.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

 Kálvária Domb

A sötét égbolt alatt elővillan a fehér stációk monoton ismétlődése. Figyelmünket a fotográfus a domb teteje felé tereli a összetartó egyenesek, a perspektivikus hatás segítségével. A domb, és a kereszteket kiemeli a horizont világos foltja. Figyelmünket a vonalak, a fények is kép középpontja felé terelik. Ez tehát egy centrális kompozíció, mely enyhén jobbra billen a súlyos kőtömegek miatt.Férfi portré

Ki lehet ez a férfi, mikor készült róla ez a kép, s honnan ilyen ismerős az arca?

Kutakodok a gondolataimban, arcok villannak fel a fényképezés hőskorából, aztán későbbről, már a múlt század húszas éveiből, amikor Edward Weston az amerikai nyugaton és Mexikóban fotografál hatalmas síkfilmekre forradalmárokat, írókat, filozófusokat, mozgalmárokat, szép és szomorú nőket. Nézem az arcát, a vonásokat, az éles és élettelen redőket, majd távolabbról, hunyorítva is az egész képet, az arcról készült képmást, s már nem tűnődőm, fontos-e tudni, ki ez!

Már sokkal többet tudok róla, vagy inkább már közelebb érzem magamhoz a kép klasszikus megformáltsága, a fények gondos megválasztása miatt, minthogy fontos legyen ki ő!
Az éles, kemény vonások szépen ellensúlyban, harmóniában állnak a részletgazdag, ám lágy és életlen felületekkel, formákkal. Szakálla egyszerre szúrós és kemény, mint a régi képeken a huszártábornokoké, s kedvem kerekedik dagerrotípiákat nézni ennek a remek portrénak a hatására, mely talán csak néhány hete készült digitális kamerával.

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !