Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Curvemeister v2 plugin

 


A Görbemester helyrepofozza a színeket és a kontrasztot. Csak bízzuk rá!


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


Fotóelemző sorozatunk második részében újabb két fotót tettünk le Turay Balázs elé, hogy mondja el róluk röviden első benyomásait. Balázs nem hazudtolta meg magát ezúttal sem. A tőle megszokott stílusban ossztotta meg velünk néhány benyomását. Íme, olvassátok ti is!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

 Kastély...

...a viharban, drámai felhők, és feketéllő ég alatt tornyosul fölém. Ettől az ég még hatalmasabb, súlyosabb. Tónusai illeszkednek a homlokzattal és a föld apró köveivel, a fűvel és a kőkorláttal, így minden elem, melyet a fotográfus elénk tár egységes kompozícióba tömörül. Elárulok egy titkot azonban, de előtte nézzék meg jól a képet,és tegyék fel a kérdést, drámai-e az ég, a vibráló-e a homlokzat, érzik-e a szelet, a közelgő vihart?

És a zászló? Alig mozdul. Vigyázzanak a fotográfus csal. Illúziót teremt, vihart a szélcsendbe, drámát az unalomba. Ez csak egy homlokzat. Láttuk már sokszor. Mégis az ég, a felhők, a többit már elmondtam.Biblia

Festmény, vagy fotográfia? Valóság, vagy utánzás? Hosszú munka a festékek kikeverésével, az alapozással, vagy néhány gombnyomás és a jól kiagyalt filter használat?

Látják, a fénykép illúzió. Most a festmény külsejébe bújt. Átvette alakját, színét, hangulatát, nyelvezetét. Ne feledjék, a fotós, fotográfus, vagy fényképész, nem kell, hogy festeni tudjon! Vagy mégis? Akkor most mi a célja?

Például az, hogy kaméleonként átváltozzon, hogy a lehető leghitelesebben keltsen bennünk illúziót!
Meséljen történeteket, vicceljen meg minket, vagy tanítson meg minket különböző módokon látni!

Itt most az utánzás tökéletesen sikerült. Attól tartok túl tökéletesen. Annyira, hogy már elvette az illúzió érzését, és nem enged kételkedni! Mert elhiszem neki, hogy megtanult festeni. Eszembe sem jut, hogy ez fotó. Pontosabban nem hajt a kíváncsiság, hogy megtudjam, festményt, vagy fotót látok. Akkor meg mindegy festmény, vagy fotó. Elhiszem neki ezt is, azt is. Látom, hogy jó mester ember így is, meg úgy is.

Én pedig szeretem, ha van min gondolkodnom, ezért szeretném, ha akarná, hogy megfejtsem, igaz, vagy hamis, festmény, vagy fotó. Szeretném, ha nem csak ábrázolna, hanem azt mondaná, nézd én most mesélek neked, elvarázsollak, s ma ebbe a ruhába öltözöm, de mégis ugyanaz maradok.

Rád bízom, mennyit hiszel el nekem, mennyit nem!
Látok egy festményt. Nem tudom, ki festette, és miért! Nem jutok közelebb a képhez, mert csak annyit enged szerzője, eldöntsem, teszik, vagy sem!

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !