Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.02.02.

Keresztbehívott fotó

szint: nagyon könnyű


Így készül el leggyorsabban az a hideg, filmes effektus.


 

A GIMP alapjai VI.


szint: nagyon könnyű

Folytatjuk a GIMP alapjait bemutató sorozatunkkat. Ezúttal egy 3D-s golyót rajzolunk az előző részekben megismert eszközökk segítségével. Ezek az egyszerű lépéssorok közelebb vihetnek bonyolultabb alakzatok megvalósításához is. Ráadásként megismerkedünk a "Szín kiválasztás ablak" funkcióival.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió3D-s golyó rajzolása
Itt alkalmazhatjuk az Alakzatok a GIMP-el című részben elsajátítottakat, mivel nem kíván nagyobb szakmai tudást, de mégis, ha precízen rajzoltuk meg, tényleges 3D-s hatást érhetünk el vele.Első lépésként megrajzoljuk a kört, az előző részben leírtak valamelyike alapján. Majd ecsetszerkesztés következik.Ennek a lényege, hogy egy megfelelő méretű, elhalványodó szélű ecsetet hozzunk létre. Ezzel fogjuk ábrázolni a megvilágítást, ettöl lesz a körnek gömb hatása. Kiválasztunk egy színt, mely a kör színéhez hasonló, de világosabb és megrajzoljuk a fényesebb foltot.Ezután húzzunk egy képzeletbeli vonalat a kör középpontja és a megvilágítást szimbolizáló folt között, majd ennek meghosszabbításába kell rajzolnunk a gömb árnyékát. Kiválasztunk egy megfelelő méretű, szélén elhalványodó ecsetet, majd sötétszürke vagy fekete foltot teszünk árnyéknak. Ezektől az elemektől (árnyék, fényfolt) a körnek térbeli hatása lesz.


Szín kiválasztás ablak
A Toolbox ablak Aktív előtérszínét és Aktív háttérszínét úgy választhatjuk ki, hogy az egérrel kétszer rákattintunk. Ekkor a fenti Szín kiválasztás ablak jelenik meg. A függőleges színes vonalon kiválaszthatjuk a színt, rákattintva a nagy négyzeten a kiválasztott szín jelenik meg különböző fényerővel (intenzitás) és telítettséggel.

Az egérrel kiválaszthatjuk, hogy melyik árnyalat a legmegfelelőbb nekünk. Kiválaszthatjuk még úgy is, hogy a H (hue, szín(ezet)), az S (saturation, telítettség), a V (value, fényerő, intenzitás), az R (red, vörös), a G (green, zöld) és a B (blue, kék) mezőibe beírjuk a megfelelő számokat, vagy a gördítősávokat mozgatjuk. A kiválasztott szí megjelenik Aktív előtérként, vagy Aktív háttérként, attól függ, hogy melyikre kattintva nyitottuk meg a Szín kiválasztás ablakot. Az ablak felső részén lévő fülekre kattintunk, további színkiválasztási módokat alkalmazatunk.

Ha a Színek felcserélése ikonra (az aktív színek mezői melletti két irányba mutató nyíl) kattintunk, az aktív színek felcserélődnek. Ha az alapértelmezett színek ikonjára (az aktív színek mezői melletti fekete és fehér kis négyzetek), akkor az Aktív előtér fekete, az Aktív háttér fehér lesz. Ugyanez történik akkor is, ha a képablakban, a billentyűzeten „d”- t nyomunk.

Bíró Tamás


 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !