Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Kiégés ellen

szint: könnyű


Olyat láthatsz, amit azelőtt még soha.


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


Bár álmosító éveleji hangulatban vánszorognak a napok, mi mégis kinyitottuk harmadik szemünket, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljunk két fótót. Ebben Turay Balázs fotós volt segítségünkre.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

 Mint két tojás

Kicsi és nagy. Két tornász egymásra utalva. Két ovális forma. Csak kettő együtt létezik. Ha valamelyiket elveszem, tudják mi lesz a másikkal? Két tojás, két ember, két összetartozó dolog egymás nélkül nem létezik! Ha az egyiket elveszem, eltűnik a másik. Kicsi és nagy. Egymás támaszai, ráadásul kompozíciós értelemben is.

A kicsi sötétebb, vagy szeplősebb tojás megtámasztja a nagyobb, világosabb felületet. Miért nem dől a nagyobb a kicsire? A kicsi „erősebb”, mint tónus, vagy ha tetszik, mint foltérték, s ez ellenpontozza a nagyobb világos felületet.

Aztán még fontos a forma is, az egymásnak feszülő ívek. Az enyhe ív és a szinte önmagába visszahajló társa, mely a lágy vonallal szemben erőt, és feszültséget szimbolizál. Ezek a tulajdonságok még azt is „elbírnák”, hogy a kisebb tojás jobban a bal szélre kerüljön, eltörpülve nagyobb társa mellett, mely tömegével ránehezedik már így is. A kontraszt, mint láttuk legalább három dologból formálódik, a feszültség tehát nagy, csak el ne törjön valamelyik!

 Nyövénymakró

Elmosódott háttér előtt élesen és határozottan rajzolódnak ki a növény kibomlani készülő virágai.

Épp csak néhány apró részlet éles, majd eléletlenedve látjuk a növény szárait, a háttér pedig mintha
festékszóró pisztollyal került volna a képre! Hogyan érte el ezeket a hatásokat? Mit kellett tudnia ahhoz, hogy három különböző éles-életlen réteget hozzon létre, ezzel tagolva a teret.

A mélység érzet, amit az élesség és életlenség ilyen megválasztásával elért jól ismert hatás a fotográfiában és filmkészítésben egyaránt.

Lássuk, hogyan készíthetünk hasonló képeket mi magunk is!
Az első és legegyszerűbb eset, hogy a legnagyobb blende nyílással készítünk képet, lehetőleg minél kisebb látószöget megválasztása mellett, ami hosszabb gyújtótávolságot jelent. Így tökéletesen elválik egymástól az előtérben éles növény, és a háttérben elmosódva feltűnő mező. Használhatunk még közgyűrűket.

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !