A GIMP alapjai I. - 2.

A GIMP képszerkesztő alapjai I.

Eljött az idő, hogy szakítsunk kicsit a hagyományainkkal. A Photoshop tippek és cikkek mellett szeretnénk teret engedni más, hasonló jellegű szoftveres számára is, amik mind segítséget nyújthatnak számunkra a képszerkesztés világában. Elsőként Bíró Tamás barátunk ajánlotta fel önkéntes segítségét, aki egy hosszabb lélegzetvételű GIMP leírást küldött el nekünk.

Úgy gondoltuk, hogy a leírást részekre szedve, nagyjából kéthetente közlünk egy szeletet. A cikksorozat olvasásába bárki nyugodtan belefoghat, aki meg szeretne ismerni egy ingyenes és egyre jobban elterjedt képszerkesztő alkalmazást. A sorozat darabjait összegyűjtve pedig egy átfogóbb leírásra és tudásbázisra tehet szert. Az első rész egy kis bepillantás a GIMP rövid történetébe és alapvető beállításaiba.

A GIMP alapjai I. - 1

A GIMP története

A GIMP 1995-ben született, a Berkeley Kaliforniai Egyetem két hallgatójának, Spencer Kimball és Peter Mattis munkaterveként. Ők, egy béta változatot készítettek nyílt forráskóddal, amit sok tehetséges programozó azzá a GIMP-é fejlesztette, amit ma is ismerünk. .

A számítógép beállítása a GIMP maximális kihasználásához

RAM

A GIMP végrehajtható fájljának mérete 7MB. Ez az adatkönyvtárak (ecsetek, paletták, bővítmények …) méretétől függően 2-10 MB – al több helyfoglalást eredményezhet. A GIMP-el párhuzamosan futó scrip-fu program még további 2,5 MB helyet foglal el. Így a GIMP futásához szükséges memória 11,5-19,5 MB RAM. Ezt természetesen tovább növelik a beolvasott képek, hiszen ezek is igényelnek bizonyos memóriát.

Egy 640×480 pixeles kép három egyforma méretű réteg esetén 2,8-3,7 MB memóriát igényel. Ezt fokozza a végrehajtott műveletek visszavonására (undo) fenntartott hely. Mindent egybevetve, a GIMP kényelmes használatához szükséges memória 32 MB RAM, amely a nagy és sokrétegű képek esetén arányosan nő.

Pár szó a videoRAM-ról

A GIMP alapjai I. - 2.

A videokártyán lévő videoRAM-tól függ, hogy mekkora képet tudunk megjeleníteni a monitorunkon. Ha például a megjelenítés felbontása 1024 x 768, pixelenként csupán 8 bites (1 bájtos) színnel, akkor a minimálisan szükséges videoRAM 0,79 MB. A 8 bit/pixeles színmélység azonban eléggé csekély, egy élethű kép megjelenítéséhez, hiszen csak 256 szín megjelenítését teszi lehetővé. A színmélységet 16 bitre növelve az 1024 x 768-as felbontáshoz szükséges videoRAM a kétszeresére, azaz 1,57 MB-ra emelkedik. Ez a minimálisan szükséges videoRAM-ot jelenti, hiszen egy ilyen paraméterekkel rendelkező kép nem egészen élethű. Egy igényes kép legalább 1600 x 1200-as felbontású, és a színmélység 24 bit (3 bájt)/pixel, ami legalább 5,76 MB videoRAM-ot igényel.

A swap (csere) memória és a GIMP memóriakezelése

A GIMP a File menü/beállítások menüpontnak megfelelően használja a memóriát. A következő ábrán a Beállítások párbeszédablak Környezet ágát láthatjuk. A Title Cache Size (Képgyorstár) alapértéke 10 MB. A cache, a RAM egy kis darabját jelenti, amit a GIMP lefoglal magának és ott tárolja az épp feldolgozás alatt álló képeket. Ha ezt túllépjük, a GIMP létrehoz a felhasználó .gimp könyvtárában egy swap fájlt, bár ez leronthatja a GIMP hatékonyságát. Ezért, ha sok memóriával rendelkezünk, és nagy képekkel dolgozunk, akkor érdemes a cache értékét megnövelni.

A GIMP weboldala: http://www.gimp.org

Bíró Tamás

Portréfotózás alapjai banner