Adobe Lightroom - "Jelenlét"

Adobe Lightroom – „Jelenlét”

Előre a neonzöldért!

Jelen!

E furcsa nevű eszközcsoportot a Lightroom Develop (Szerkesztés) szekciójának elején találjuk, közvetlenül a Tone (Tónus) korrekciók alatt. Sajnos igazán frappáns magyar megfelelőt nem találtam rá, ezért maradtam a Presence – Jelenlét szó tükörfordításánál, de ha maradunk a suta megjelöléseknél, nevezhetnénk akár életteliségnek is.

Az itt található három csúszka némi életet lehel a képbe, főleg a színek, és kissé a kontraszt terén. Nézzük őket egyenként!

Tisztaságmánia

A Clarity szó szerint tisztaságot jelent és ez elég pontosan tükrözi is, mire számíthatunk ettől a csúszkától. A fotó kontrasztjára van hatással, de nem olyan mértékben, mint az előző cikkben bemutatott Contrast. A Clarity a mikrokontrasztot, a finom részletek és az ezeket körülvevő pixelek közötti világosság különbséget emeli. Felfogható egyfajta durva élesítő eljárásnak is. Keményíti, jobban kivehetővé teszi a kép részleteit.

Egyszerűbben fogalmazva, kicsit kontraszttalan, olcsó objektívünkből csinál egy fokkal drágábbat. Jól jöhet például teleobjektíveknél, amikor a levegő magasabb páratartalma miatt romlik képünk kontrasztja. Túlzásba azért ne vigyük, mert nagyon természetellenes finom kontrasztot tud eredményezni. Minden emelési lépcső után 100%-os nézetben is ellenőrizd a képet, hogy a részletek kontrasztja mennyire mutat valós hatást!

A fenti képen ekkora méretben még elfogadható, de teljes nézetben már túlzottan felkeményíti a részleteket.

Dinamikus színek

A Vibrance jelentését is nehéz leírni egy szóval. Voltaképpen a színek kontrasztját, dinamikáját jelenti. Emelve a színek élettelisége növelhető, csökkentve pedig közel színtelen képet kapunk. Nem keverendő össze a telítettséget növelő Saturation paranccsal, mely a következő a sorban található, bár ezzel a csúszkával is jelentősen emelhetünk vagy csökkenthetünk a telítettségen. A Vibrance valóban a színek „jelenlétét”, életteliségét állítja.

Telítettség

A Saturation (szaturáció, színtelítettség) egy jól ismert eszköz a képszerkesztők kezében. A színek erősségét, telítettségét befolyásolhatjuk vele. Teljesen levéve fekete-fehér képet kapunk, míg maximális állásban eltúlzott színeket. Használhatjuk együtt a Vibrance csúszkával, de az emelésnél vigyázzunk, hiszen szintén a természetesség kárára mehet és emeljük vele a színzaj láthatóságát is.

Érezhető jelenlét

A Presence csoport szerkesztő csúszkáival valóban olyan hatást érhetünk el, mintha a kép egy jobb objektívvel készült volna. Erőteljesebb mikrokontraszt és életteli színek varázsolhatók a laposkás, unalmas fotóra. Szinte tapintható a színek jelenléte.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner