Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 8.

Adobe Lightroom – Tónuskorrekció

A fotó világossága és kontrasztja, sokféleképpen Adobe Lightroomban.

Válasz egy fotót és nyisd meg Lightroomban

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 1.

Ezt legegyszerűbben a Lightroom Libraryben teheted meg. Egyszerűen csak kattints valamelyik képre, amelynek fényviszonyain, tónusán változtatni szeretnél. Ezután kattints a fenti Develop gombra, hogy a képszerkesztő részbe lépj!

Választott képünk látszólag rendben van, de kissé túlexponált.

Automata rémálom

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 2.

A kép világosságának és kontrasztjának beállításait az előző részben taglalt fehéregyensúly eszközök alatt találod Tone néven.

Az első lehetőség az automata tónusbeállítás, melynél a szoftver széthúzza a hisztogramot, egyenletes árnyalateloszlásra törekszik. Ez nem minden esetben válik be, így például példaképünknél sem. A fotónk így még világosabb lett.

Lépjünk is vissza! A visszavonást az Edit/Undo Auto Tone menüpont alatt találod.

Egyénileg

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 3.

Nézzük inkább a manuális eszközöket!

Az első az Exposure, vagyis expozíció. A kép világosságát fényértékekben adhatjuk meg, +/-4 érték között alul-, vagy felülexponálva azt. A fenti képen két szélsőséges példa látható. Ehhez a képhez elég egy nagyon enyhe alexpo, mondjuk -0,1 érték.

Mivel RAW-ban dolgozunk arra is megvan az esélyünk, hogy kissé túlexponált fehér területeinken az expozíciót visszahúzva képrészletek tűnnek elő az addigi folt helyett.

Fránya fehérek

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 4.

A fehér képterületek a Recovery csúszka segítségével is kordában tarthatók. Ez csak a kép legvilágosabb részeire lesz hatással, kissé sötétíti azokat, így visszaállítva a kiégett területek részleteit. Közben a kép többi világossági tartomány érintetlen marad. Használatával azért vigyázzunk, mert kontraszttalanná teheti a képet!

Mi van az árnyékban?

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 5.

Fill Light pont az előző ellentéte. Úgy működik, mint egy derítővaku. A túl erős kontrasztú képek sötét területeit világosítja, miközben a világos részek érintetlenek maradnak. Segítségével valóban megtudhatjuk, mit rejt az árnyék.

Itt se vigyük túlzásba a használatát, mert ugyanúgy rontja a kép kontrasztját, a végeredmény pedig egy lapos, rajzhatású kép lehet. Mintafotónknál nem is lesz rá szükség.

Jönnek a feketék

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 6.

A következő csúszkánk a Blacks, amely nevéhez hűen a feketék arányát állítja a képen. Alapértéke +5, így 0-ra lehúzva kissé világosíthatunk a fekete területeken. Pozitív irányban ellentétes a hatás. A fotó kontrasztosabbá, sötét területekben erőssé válik.

Régi barátok

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 7.

Az utolsó két csúszkát mindenki jól ismeri, aki egyszer is látott már képszerkesztő szoftvert. A Brightness (alapérték:+50) hatása ugyanaz, mint az Exposure-ré. A teljes kép világosságáért felel. A Contrast csúszkával (alapérték:+25) a fotó kontrasztja állítható be.

A fenti képen a mintafotóra alkalmazott végső beállításaink láthatók.

Egymás mellett

Adobe Lightroom - Tónuskorrekció 8.

Ha módosításaid eredményére vagy kíváncsi, kattints a View/Before-After menü, bármelyik opciójára és egymás mellett hasonlíthatod össze az eredeti és a korrigált fotót!

Mintafotónkon kicsit visszahúztuk a világosságot, miközben a túl fehér virágszirmok finom részleteit is kiemeltük.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner