Adobe Lightroom - Visszavonás 1.

Adobe Lightroom – Visszavonás

Vissza egy korábbi szerkesztési lépéshez.

Miután végeztél…

Adobe Lightroom - Visszavonás 1.

…egy vagy több retusálási, fotószerkesztési lépéssel a Lightroomban, adódhat úgy, hogy az eredménnyel nem vagy elégedett. Elvégzett lépéseid visszavonására használható a History paletta. Ezt a szerkesztő (Develop) nézet bal oldalán érheted el, illetve a Window/Panels/History menüponttal teheted láthatóvá.

Az ablak

Adobe Lightroom - Visszavonás 2.

History palettán sorban láthatod az elvégzett összes lépést, a kép megnyitásától, a legutóbbiig, mely a lista tetején látható. Ha sok szerkesztési lépést végeztél és nem fér ki mind a palettára, a bal oldali görgetősávval lapozhatsz köztük. A History felirat melletti nyíllal becsukható és újra kinyitható a teljes paletta, a jobb sarokban lévő X-jellel (Clear All) pedig törölhetők a lépések.

Ellenőrzés

Adobe Lightroom - Visszavonás 3.

A visszavonás ugyanúgy működik mint minden képszerkesztő – például a Photoshop – hasonló palettája. Ha vissza szeretnél lépni egy adott képállapothoz, csak meg kell keresned a listában és fölé vinni az egérmutatót. Ekkor fontos szerep hárul a fenti nézőkép ablakra (Navigator) is, hiszen itt kicsiben is láthatod, hogy az adott képállapot milyen volt.

Vissza a múltba

Adobe Lightroom - Visszavonás 4.

Ha kiválasztottad a megfelelő képállapotot a listából, csak kattints a nevére és a szerkesztendő kép is a korábbi állapotúra változik. A listanév mellett azt is láthatod, hogy az adott képállapot milyen beállított értékeket jelent.

A korábbi állapot visszaállítása még nem végleges. Bármely pontra kattinthatsz, szabadon keresgélhetsz a history palettán. Ha viszont kiválasztottál egy korábbi állapotot, majd elvégzel egy új szerkesztési lépést, az utána következő, újabb szerkesztési lépések törlődnek és csak a korábbiak választhatók. Az utolsó helyen pedig a legfrissebb szerkesztési lépés „ül” majd.

Gyors alternatíva

Adobe Lightroom - Visszavonás

Az elvégzett szerkesztési lépéseket egyenként is visszavonhatod, ha az Edit menü Undo pontját használod. Itt mindig közli a szoftver, hogy mi volt az utolsó lépés, a pontra kattintva pedig visszaállhatunk az egyel korábbi állapotra. Ha viszont ezután mégis szeretnéd érvényesíteni az előzőleg törölt lépést, az egyel lentebb lévő Redo ponttal újra érvényesítheted a törölt utolsó parancsot.

A lépésenkénti visszavonás, vagy újra érvényesítés a Ctrl-Z (Undo) és Ctrl+Y (Redo) billentyűkkel gyorsítható.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner