Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 1.

Adobe Photoshop Express – I. rész – vágás és képforgatás

Első Androidos képszerkesztő leírásunkban mi mással is foglalkozhatnánk, mint a képmanipulálók királyának mobil eszközökre készült változatával, az Adobe Photoshop Expresszel.

Androidra többféle Photoshop is letölthető. Itt van például a táblagépeken is használható Adobe Photoshop Touch , vagy ennek kisebb képernyőre (telefonokhoz) optimalizált Adobe Photoshop Touch for Phone verziója. Mindkettő fizetős, az Express változatot azonban ingyen tölthetjük le, ennek megfelelően valamivel egyszerűbb is. Nézzük mit tud!

1,3 MB-ot nem nagy kihívás letölteni és telepíteni, így gyorsan túlesünk ezen a lépésen. A kezdőképernyőt egyszerű képnézegetőként használhatjuk kis nézőképek, vagy egyenként megjelenített fotók között lapozva.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 1.

A képernyő alján kiválaszthatjuk, hogy szerkeszteni (Edit), vagy megosztani (Upload) szeretnénk a kijelölt képeket. Utóbbi a Facebookra vagy a Twitterre lehetséges.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 2.

Bennünket leginkább a képszerkesztő rész érdekel, úgyhogy mélyedjünk el ebben a nem túl bonyolult témakörben!

A szerkeszteni kívánt képet megnyitva felül láthatjuk a szerkesztőeszközök ikonsorát, alul pedig a képkezelő parancsokét. Az alsó nagyon egyszerű. A visszalépést (Cancel) egy sötét rózsaszín X jelzi, tőle jobbra a legutolsó parancsot törlő, vagy újra kiadó (Undo-Redo) ikonok láthatók, végül pedig a beállított effektust jóváhagyó mentési nyíl.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 3.

A felső részen szintén 4 ikon kapott helyet, melyek közül most az elsővel foglalkozunk. Erre bökve találkozhatunk a szoftver vágó (Crop), vízszint állító (Straighten), forgató (Rotate) és tükröző (Flip) eszközeivel.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 4.

Crop

Erre a parancsra kattintva a képen egy vágókeret jelenik meg, melyet a négy sarkánál fogva, az érintőképernyő segítségével tetszőleges méretre állíthatjuk, kijelölve így a fotóból kivágandó területet.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 5.

Alul, a parancsot törlő és elfogadó ikonok sávján egy kis lakat is megjelenik, mellyel meghatározott oldalarányú (1:1, 3:4, 4:3) kivágások is rögzíthetők. Ha szabadon szeretnénk méretezni a kivágást, állítsuk Off-ra, bár ez az alapérték is.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 6.

Straighten

Kissé ferde képünk horizontjának egyenesbe hozására, vagy a kép direkt elfordítására használható parancs. Az egyeneshez való igazításhoz egy harmadoló rácsot is megjelenít a szoftver a fotón. Ehhez igazíthatjuk a vízszintet, vagy épp a függőlegest.

Használatához csupán meg kell érintenünk ujjunkkal a kép egyik sarkát, és a kívánt irányban elforgatni. Jobbra és balra is 0-90 fok között forgathatunk, tetszőleges mértékben.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 7.

Rotate

Az előzőhöz hasonlóan, a kép egyik sarkát megragadva forgathatunk a fotón, és a fordítás animációja is hasonló. Most azonban nem kis szögben, hanem 90 fokonként fordíthatunk a képen, mindkét irányban.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 8.

Flip

A fotó tükrözésre használhatjuk, vagyis nem a középtengelye körül forgatjuk, mint az előző két paranccsal, hanem a vízszintes, vagy függőleges tengely körül 180 fokkal.

Használata hasonló a fentiekhez. Megragadjuk a képet az egyik szélén és az ellentétes szél felé húzva átfordítjuk.

Adobe Photoshop Express - I. rész - vágás és képforgatás 9.

Adobe Photoshop Express bemutatónk második részében a kép világosságát, kontrasztját és színeit befolyásoló eszközökről lesz szó.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner