Ál-HDR hatás Photoshopban

Ál-HDR hatás Photoshopban

A Photoshop CS5 demó már fel is ugrott a gépünkre, így megkezdődhet az új verzió fontosabb fotóretusáló képességeinek bemutatása. Elsőként kezdjük egy régi kedvencünkkel az árnyékos képek világosításával. Erre az új verzió egy minden eddiginél jobb és finomabban beállítható megoldást kínál, úgyhogy a régi módszereket lassan pihenni is küldhetjük.

Tölts be egy fotót!

Ál-HDR hatás Photoshopban 1.

Ez a kép meglehetősen sötét, legalábbis az alsó és jobboldali részén. A bal felső részre eső háttér viszont elég világos ahhoz, hogy egy könnyed világosság emeléssel még tovább rontsuk.

A megoldás a Photoshop CS5 új mű-HDR lehetősége. Célunk pedig nem más, mint az árnyékok világosítása, a túl világos területen érintetlenül hagyásával.

Mű-HDR

Ál-HDR hatás Photoshopban 2.

Ezt az új eszközt az Image/Adjustments/HDR Toning menüpont alatt találod. Megnyíló ablakában egy nagy rakás csúszka fogad.

Metódusként (Method) érdemes a Local Adaptationt választani, mely alapból is elég jó munkát végez a fotón. Már csak finomítanunk kell az eredményen. Mi a fenti beállításokat használtuk.

Radius segítségével beállíthatod, hogy az élek mentén milyen mélységben világosítson a szoftver. Alacsony értéknél egész vékony, részleteket kiemelő lesz a világosítás, magas értéken inkább foltszerű.

Strength szabja meg ennek a világosításnak az erősségét.

Gamma érték a fehér és sötét területek arányát állítja, egészen magasra tolva szürkére mosott képet kapunk, kevés kontraszttal.

Az Exposure a kép expozíciójára lesz hatással, vagyis a teljes világosság befolyásolható.

Detail segítségével csökkentheted, vagy növelheted a részletek kontrasztját, így teljesen mosott, vagy szemet bántóan aprólékos, kontrasztos eredmény születhet.

Shadow a legsötétebb képterületeket világosítja vagy sötétíti, mag a Highlight ugyanezt teszi a legvilágosabb részeken.

Végül a Vibrance csúszkával befolyásolhatod a legerősebb színek telítettségét, a Saturationnel pedig az összes szín erősségét.

Görbe

Ál-HDR hatás Photoshopban 3.

Az ablak alján lévő Toning Curve and Histogram részt lenyitva egy világossági hisztogramon ellenőrizheted a tónuseloszlást, például, hogy milyen arányban buktak be a sötétek, vagy égtek ki a világos részek.

A hisztogramon lévő görbével szükség szerint tovább befolyásolható a képvilágosság. Példánkban ezt a részt nem használtuk.

Barátságosabban

Ál-HDR hatás Photoshopban 4.

A kész képen az árnyékban lévő területek sokkal világosabbak, kiegyenlítettebbek, és a háttér túl világos részei sem égtek ki jobban.

Legközelebb ettől az állapottól folytatjuk, egy nagyon egyszerű módosítással, mely szintén a CS5 egyik új képességébe enged majd betekintést.

Műanyag

Ál-HDR hatás Photoshopban

Ha jelentősen növeled a Gamma és a Radius értéket, valamint enyhén az expozíciót, a weben igen népszerű, eltúlzott tónuskorrekciót is elérhetsz. Ha a HDR Toning parancsot másodszor is beveted a végeredmény igen drámai lesz.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner