Android: Cartoon Camera 2.

Android: Cartoon Camera

Be kell vallanom, imádom a rajz-, képregény hatást utánzó effekt szoftvereket. A Digiretuson is többször volt már szó róluk. Nem állhatom meg, hogy újra elő ne vegyem a témát, mégpedig ezúttal egy Android szoftver, a Cartoon Camera képében, mely szerintem az egyik legjobb, amit kiadtak erre az oprendszerre.

Android: Cartoon Camera 1.

Mitől jó egy ilyen alkalmazás. Először is attól, hogy hűen utánozza a valódi rajzhatást. A többség ezen a banánhéjon csúszik el, hiszen jobbára egy béna élkiemeléssel szúrják ki a szemünk. Hozzá kell tennem mindegyik hasonló szoftver ezen alapul (a Cartoon Camera is), de nem mindegy, hogy milyen körítéssel teszi.

Másodsorban egy jó rajzhatást emuláló szoftver legyen egyszerű. A Cartoon Camera ebben a tekintetben tökéletes, hiszen mindössze két csúszkát és néhány gomb ikont kapunk. Mindezeket mintha kézzel rajzolták volna. Ez néha zavaró lehet, de ez esetben inkább az egész hangulatát erősíti.

Android: Cartoon Camera 2.

A szoftvert alapvetően portré állású géptartáshoz optimalizálták, de persze fektetve is működik, így az ikonok 90 fokkal elfordulnak. Ilyen állásban a képmező tetején és alján egy-egy csúcskát, jobb oldalt pedig 5 ikont kapunk.

A felső csúszkával szabályozhatjuk a vonalak vastagságát és a számát. Balra tolva több él lesz megvastagítva, jobbra húzva kevesebb.

Az alul lévő csúszka a színtelítettséget növeli (balra), vagy csökkenti (jobbra). Segítségével élénk színekben pompázó, vagy monokróm képek is készíthetők.

Android: Cartoon Camera 3.

A legfontosabb ikon a jobb felső sarokban lévő, mely egy fényképezőgépet ábrázol. Ezzel készíthető el a kép, ha megtaláltuk a nekünk tetsző képkivágást és elvégeztük a beállításokat.

Android: Cartoon Camera 4.

Az alsó négy ikon (alulról) a következő:

  • Galéria: kész képek megnyitása a mobil eszköz saját galériájában.
  • Vaku (világítás): a készülék vakujának, vagy lámpájának bekapcsolása (ha van).
  • Kamera váltás: átkapcsolás a hátsó és az elülső kamera között (ha van).

Android: Cartoon Camera 5.

Rajz effektusok (ecset ikon): 12-féle, különböző képhatás. Szerintem a legjobb, ha felteszünk ide mindről egy példaképet:

Android: Cartoon Camera 6.

Android: Cartoon Camera 7.

Android: Cartoon Camera 8.

Android: Cartoon Camera 9.

Android: Cartoon Camera 10.

Android: Cartoon Camera 11.

Android: Cartoon Camera 12.

Android: Cartoon Camera 13.

Android: Cartoon Camera 14.

Android: Cartoon Camera 15.

Android: Cartoon Camera 16.

Android: Cartoon Camera 17.

Mint látható a többség itt is elnagyolt, de néhány effektus nagyon jóra és hihetőre sikerült. Legfőképpen azok, amelyeknél az élek megvastagítása mellett a ceruzarajzokból ismert kereszt szálkázást is imitálja az alkalmazás. Ilyen a Crosshatch, a Pencil Sketch, vagy a Paper Drawing.

A szoftver legnagyobb hiányossága a kész képek mérete. Mindössze 2,2 megapixeles felbontású fotókat ment 1824 x 1200 pixeles méretben.

A Cartoon Camera ingyen is letölthető a Google Play áruházból, ez esetben viszont csak 8 effektus használható, és folyamatos reklámokat kapunk a képernyőn. A teljes változat kb. egy korsó sör áráért beszerezhető.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner