Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben

Ezúttal is egy portrét vettünk elő, amelyet már ismerhetnek azok, akik Photoshop tippjeinket régóta figyelemmel kísérik. Igen, a bájos kisfiúnak továbbra sincs szüksége ráncfellvarrásra, de még GIMP-es arcbőr simításra sem nagyon, de azért higgyétek el, látni lehet majd némi különbséget!

Töltsük be a képünket GIMPbe!

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben 1.

Az arc apró pelyhecskéit és a bőrstruktúrát szeretnénk elmosni, lehetőleg anélkül, hogy minden más lényeges részlet (pl. a szemek, haj) is áldozatul essék ennek a műveletnek.

Kettőzés

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben 2.

Első lépésként duplázd meg a kiindulási réteget a Rétegek, Csatornák, Útvonalak palettán. Ehhez a képen jelölt ikont használhatod. Egyszerűen kattints rá és létrejön egy Háttér másolata réteg.

Ez maradjon kijelölve, mert a továbbiakban vele dolgozunk.

Bőrradír

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben 3.

Az arcbőr – és egyelőre minden más – elmosásához a Szűrők/Elmosás/Szelektív Gauss-elmosás effektet használd. A megjelenő ablakban az Elmosás sugara pontban állíthatod a mosottság mértékét, a Max. változás csúszkán pedig az elmosásba bevont képterületek nagyságát. Alacsony értéknél sehol nem érvényesül majd az elmosás, feljebb tolva a csúszkát pedig mind több terület lesz életlen. Először a finomabb részletetek mossa el, majd következnek a durvább textúrák.

Csak ennek a pontnak a segítségével is elvégezheted az arcsimítást. A sugarat állítsd magasabbra, mint a képünkön látható (pl. 12-15-re) a Max. változást pedig alacsonyabbra, nagyjából ugyanakkorára. Így a közel sima és részletnélküli arcbőrt mossa el a program, de a szemek, száj és haj még érintetlen marad.

Mi egy másik, kicsit hosszabb utat választottunk, ha az előbbi megoldás nem jött be, olvass tovább. A Max. változást magasabbra állítottuk, így a képen majdnem minden elmosódott. A bőrön kívüli, fontos képrészleteket később fogjuk visszaállítani.

Maszk a réteg fölé

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben 4.

A fontos részletek visszahozásához egy rétegmaszkot kell készítened a felső rétegen. Nagyon könnyű dolgod lesz, csak a Réteg/Maszk/Rétegmaszk hozzáadása menüpontot kell megkeresned és alkalmaznod.

A felső réteg nézőképe mellett egy kis fehér négyzet jelenik. Ez tartalmazza a maszk információit.

Maszkolás

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben 5.

A maszkot úgy képzeld el, mintha egy valódi maszk lenne az arcon. Ez a fehér négyzet jelképezi azt. Ahol a négyzet fehér ott a érintetlen a felső réteg, ahol pedig szürke vagy fekete, ott „átlyukadt” a sötétségnek megfelelő mértékben. Az átlyukadt maszk alatt az alsó réteg részletei tűnnek elő. Mivel ez nálunk az érintetlen, eredeti kép, így a maszkot bizonyos helyeken átlyukasztva a módosítatlan kép részei tűnnek elő.

Csak a bőrnél van szükség a felső réteg mosottságára, így a többi területen (szemek, száj, ruha, haj, esetleg háttér) átlyukaszthatjuk a maszkot.

Ehhez az eszközpalettáról válassz egy lágy szélű ecsetet, közepes mérettel (nálunk 19-es) majd kezdj el festegetni az említett helyeken. Fokozatosan visszajönnek a részletek a szemek körül és a hajon. A maszk fehér négyzetében a festett területek feketével látszanak majd.

Babyface

Arcbőr simítása GIMP képszerkesztőben

A végeredmény: babaarc, bababőr. Elsimultak a ráncok, a gondok mély árkai a gyermaki arcról. Persze ez nem igaz, de nézd csak meg az első képet! Van változás.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner