Arcbőr simítása Photoshopban 5

Arcbőr simítása Photoshopban

Kimondottan portré utómunkánál használható tippünk a digitális szemránckrém felvitelének mikéntjébe vezeti be az olvasót. Bár a példafotón szereplő kisfiúnak nincs igazán szüksége arcbőr finomításra, de készséges és hálás fotóalanynak bizonyult és jól szemléltethetjük, hogy a lenti műveletsor, szinte bármilyen portrénál hatásosan alkalmazható. Ráadásul, aki előző Photoshop tippünk lépéseibe is beletanult, az könnyebben hasznosíthatja majd ezt a műveletsort, hiszen újra alkalmazni fogunk rétegmaszkot.

Arcbőr simítása Photoshopban 1

Layer/Duplicate Layer paranccsal duplázd meg a kiindulási réteget. Ezután a Filter/Noise/Dust&Scratches parancsot használva lágyítsd a képet. Radiusnak nagyjából 3-10 közötti értéket állíts be, ízlés szerint. A lényeg az legyen, hogy az arcbőr minél simábbnak tűnjön, de ne vidd túlzásba ! A Threshold maradjon nulla. Ha nagyon sima arcbőrt szeretnénk, mondjuk egy női magazin címlapjának agyonretusált stílusában, akkor egy további Gaussian Blur, vagy Smart Blur effekttel tehetjük elmosottabbá a bőrt. A bőrön kívüli részletek ennél a lépésnél lényegtelenek, tehát nem baj, ha a szemek, vagy a haj is teljesen elmosódott lesz. A következő lépéseknél visszaállítjuk ezek eredeti állapotát úgy, hogy a bőr sima marad.

Arcbőr simítása Photoshopban 2

Ezután a két réteg átlátszóságát (Opacity) állítsd kisebbre, így az alsó rétegen lévő eredeti képállapot jobban áttűnik és a bőr eredeti struktúrájából is látszik valami. Az elmosás túlzottan természetellenes hatást kölcsönöz a bőrnek, ezért szerencsés, ha kissé látszik az eredeti állapot is. Összességében az elmosás domináljon, ezért célszerű az átlátszóságot 60-70% környékére állítani. Ha csak kisebb mértékű bőrsimítást szeretnél, ez az érték lehet kevesebb is.

Amint elkészültél, hozz létre egy rétegmaszkot a lent jelölt ikon segítségével!

Arcbőr simítása Photoshopban 3

A következő lépések sokban megegyeznek a legutóbbi rétegmaszkos leírásunkban olvashatókkal. Az gombbal választhatod ki az Eraser (radír) eszközt. Az opciói maradjanak alapbeállításon (Brush, 100%, 100%). Válasz egy lágy szélű, közepesen nagy ecsetet, jobban mondva radírt. A radír eszköz segítségével a felső réteg egyes területeit átlyukaszthatod, így az alsó, eredeti réteg tűnik át ezeken a részeken. Így a két rétegen egyfajta maszk jön létre.
Azokat a területeket fesd át a radírral, amelyek részleteket tartalmaztak. Tehát az arc karakteres részeit, kivéve a nagyobb bőrfelületeket, amelyeket simának akarunk tudni. A radírozandó részek tehát, a haj, szőrzet (szemöldök, esetleg szakáll/bajusz/borosta), szemek, szempillák, száj, orrlyukak, fül, stb. Itt is az a mottó, hogy „Ízlés szerint”. Ez a lépéssor azért nehéz, mert a saját kreativitásodra kell hagyatkoznod. Ha van látható ruharészlet is a portrén, azt is radírozd át, mivel a ruhaszövet struktúrája sem mutat jól túlságosan elmosva. A festegetés (radírozás) hatására láthatod, hogy ezek a részek visszanyerik eredeti állapotukat, miközben a lágyított bőr az eredeti marad. Az ecsetméretet közben célszerű váltogatni. Nagyobb, összefüggő területeknél használj nagyobb ecsetet, apróbb, jobb odafigyelést igényló részeken kisebbet.
Ha valamit elrontottál, tehát olyan területet radíroztál ki, amelyet mégsem kellett volna, a gombbal válts át Brush (ecset) eszközre, válassz ki egy hasonló méretű ecsetet és fesd vissza a változást!

Arcbőr simítása Photoshopban 4

Ha a elkészültél, a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a rétegeket, majd mentheted a képet.

Arcbőr simítása Photoshopban 5

 

 

Portréfotózás alapjai banner