Arcbőrszín javítása Photoshopban

Arcbőrszín javítása Photoshopban

Jól ismert probléma, különösen a kis beépített vakus gépeknél, hogy a „telibevakuzott” arcú fotóalany elég sápatagon, vérszegény bőrrel néz ránk a fotóról. A viszos színek és a márvány életteliség nem tesznek jót a portrénak, így tehát vettük a fáradtságot és összehoztunk egy arcbőrszínt feldobó photoshop lépéssort, ami nem is olyan nehéz.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Arcbőrszín javítása Photoshopban 1.

E komoly férfiú pirospozsgáit sajnos sikerült eltüntetni egy kis kompaktvaku segítségével. Na de sebaj, megpróbáljuk visszaszerezni őket.

Szolíd színréteg

Arcbőrszín javítása Photoshopban 2.

Szükségünk lesz egy színrétegre. Ehhez a Layers (Rétegek) paletta alján válaszd ki a korrekciós réteg hozzáadása ikont ( a képen bekeretezve), majd a menüjéből a Solid Color pontot!

Cserzett bőr?

Arcbőrszín javítása Photoshopban 3.

A megjelenő színválasztó ablakban egy bordó-barna színkeveréket ajánlunk. Ez elsőre elég cserzett, sőt igen sötét színnek tűnik, de lehetőségünk lesz még csökkenteni a hatását. Természetesen nem kötelező ilyen színt választanod, mindent a fotó milyensége határoz meg. Egy szándékosan hideg színekkel játszó képnél például furán mutatna ez az arcszín.

Mi a 953030 hexa értékű színt választottuk képünkhöz.

Visszafogjuk a színeket

Arcbőrszín javítása Photoshopban 4.

A megfelelő arcbőrszínhez válaszd a Layers (Rétegek) paletta Soft Light (Lágy fény) összhatásmódját, majd az Opacity (Átlátszóság) csúszkán állítsd be a neked tetsző erősséget. Ez esetünkben 50% volt, de itt is a kép milyensége és az ízlésünk döntsön.

Ha keményebb, erősebb színeket akarsz, a Soft Light összhatásmód helyett válaszd az Overlayt (Átfedés)!

A többi repül

Arcbőrszín javítása Photoshopban 5.

Mivel a színréteg a kép összes színére hatással volt célszerű a fotó egyéb területeiről kitörölni a hatását. Ügyelj arra, hogy a színréteg maradjon kijelölve, azon belül pedig a rétegszín melletti – jelenleg – fehér maszk jelölő!

Válaszd ki az Ecset eszközt és egy viszonylag nagy méretű, lágy szélű ecsetet, majd az kép egyéb területeit (ruhát, hátteret, esetleg a hajat) fesd át vele. Csak a bőr részei maradjanak érintetlenek.

Kisebb méretű ecsettel a szemek fehérjét is visszaállíthatod. Közben láthatod, amint a színek visszanyerik eredeti árnyalatukat. Nem baj ha a festegetés közben kicsit beleérsz az arcbőrbe, nem lesz feltűnő a hiba. Ha mégis elrontottál valamit a festéssel, válaszd a radír eszközt! Ezzel visszaállíthatod a színréteg által befolyásolt színeket.

Életteli

Arcbőrszín javítása Photoshopban

Sokkal élettelibb lett az arc színe, mint alapjában volt. Az Opacity beállításával esetleg tovább finomíthatjuk a végeredményt. Végső lépésként egyesítsd az eredeti (Background) és a színréteget (Layer/Flatten Image), majd mentsd el a képet!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner