Árnyékok és csúcsfények II. Photoshopban

Árnyékok és csúcsfények II. Photoshopban

Korábban már kísérleteztünk a fotó árnyékos/sötét vagy világos/csúcsfényes területeinek szelektív világosításával Photoshopban. Olyan esetekben lehet erre szükség, ha fényképezőgépünk nem képes egy képen átfogni a nagyon széles dinamikatartományt; az ég jól exponált, de a táj, vagy épület árnyékba borul.

A feladat megoldása nem lehetetlen a régebbi Photoshop verziókkal sem, igazolják ezt korábbi példáink. A CS és CS2 változatok azonban külön eszközt kínálnak ehhez a problémához, a Shadow/Highlight parancsot.

Töltsd be a fotót Photoshopba!

Árnyékok és csúcsfények II. Photoshopban 1.

Na, hát erről beszéltem a bevezetőben. Az ég oké, de az épület és a tájrészlet elég sötét, túl sok az árnyék. Szeretnénk kihozni az árnyékos területek részleteit is. Ha képet a hagyományos módon világosítjuk, akkor minden rész – beleértve az eget is – egyenlő mértékben lesz világosabb. Ez viszont a színek eltűnéséhez (kiégéshez) vezethet. Főként a sötét területeken szeretnénk világosítani.

Baljós árnyak

Árnyékok és csúcsfények II. Photoshopban 2.

Az Image/Adjustment/Shadow/Highlight (Kép/Korrekció/Árnyék/Csúcsfény) parancs számára ez gyerekjáték. Megjelenő ablakában két csúszka látható, hacsak nem jelölted be az ablak alján lévő Show More Options kockát, de erről majd később.

Shadows Amount csúszka az árnyékos, sötét részek világosítására szolgál, anélkül, hogy a világosabb területeken is változnának. Told jobbra a csúszkát és láthatod, hogy a képen csak a sötét területek világossága növekszik, míg az ég és a hasonlóan világos területek nagyjából változatlanok maradnak. Példánkban +30%-os értéket választottunk, amely már elég szépen előhozta az épület és táj árnyékba bújt részleteit is. Arra ügyelj, hogy az árnyékos területek sokkal nagyobb képzajt és elmosódott részleteket tartalmazhatnak, amelyek így napvilágra kerülhetnek!

Highlights Amount csúszkával pont az ellentettje érhető el. A világos, csúcsfényes részeket sötétítheted (ha tudod). Teljesen fehérre égett képterületeket sajnos nem hoz vissza a Highlights Amount. Részletek és színek helyett csak szürkévé változtatja ezeket a részeket. Told ezt a csúszkát is jobbra és láthatod, amint sötétedik az ég. A példa kedvéért +15%-al sötétítettünk rajta.

Láss tisztán!

Árnyékok és csúcsfények II. Photoshopban

A végeredmény egy sokkal kiegyensúlyozottabb „megvilágítás”.

Shadow/Highlight parancs rejtett tartalékait a Show More Options négyzet bejelölésével érhetjük el. Sokkal több beállítást kapunk, melyekkel pontosabb, természetesebb eredmény érhető el. Ezekről lesz szó a következő részben.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner