Ecsetminta készítése GIMPben

Ecsetminta készítése GIMPben

Kísérletező kedvű rajztehetségeknek szól következő cikkünk. Olyanoknak, akik nincsenek megelégedve a GIMP által kínált ecset típusokkal.

Ahogy minden komolyabb szerkesztőprogramban, úgy itt is készíthetünk saját ecsetmintát. Csupán néhány kattintás és máris egy kis kék virággal, vagy akár egy halálfejjel festegethetünk. Mivel a Digiretus.hu szerkesztőinek lelke finom és szép, ezért maradnánk a kis virágnál.

Új kép, új réteg

Készítsünk egy új képet a File menü New/Új parancsával, vagy a Ctrl+N billentyűkombinációval! Készítsünk egy új réteget! Kattintsunk a képre jobb gombbal, és a Layer… menüpontból válasszuk ki a New layer…-t!

Ha szeretnénk, átnevezhetjük a réteget, a könnyebb átláthatóság érdekében, de ez egy ekkora képnél szerintem nem fontos. A réteg méreteit a GIMP automatikusan beállítja a kép méreteivel azonos értékekre. Ezeket sem bántjuk most. A réteg kitöltése lehet az előtér, vagy a háttér, lehet fehér, vagy átlátszó. Nekem most az átlátszó kell, mert így könnyebb lesz kivágni az elkészült művet. Ha az OK-gombra kattintunk, akkor kész is az új rétegünk.

Ezt a File menü Dialogs menüpont Layers elemével ellenőrizhetjük, hisz ekkor megjelenik egy ablak, a kép rétegeinek bélyegképeivel. Bár én ezt nem szoktam használni.

Hasznosabbnak tartom, a File menü Dialogs menüpontján belül található Create New Dock –on belüli ablakokat, hisz itt egy ablakon belül több dolgot meg tudunk jeleníteni.

Válasszuk ki a LayersChannels & Paths-ot. Ekkor megjelenik egy ablak, amelyben a rétegek, a csatornák, és az útvonalak jeleníthetők meg. Nekünk most a Layers kell. Itt láthatjuk, hogy létrejött az átlátszó rétegünk. Rajzoljunk rá valamit, amit később használni kívánunk!

Minden kijelölése

Mikor kész, Nyomjuk meg a Ctrl+A billentyűkombinációt, ezzel mindent kijelölté teszünk az aktuális rétegen.

Ecset, kép, minázat

Ezután kattintsunk a képre jobb egérgombbal, és menjünk le a Script-Fu-hoz. Itt a Selection menüponton belül a három legalsó lesz fontos nekünk. A To Brush…To Image… és a To Pattern…brushal ecsetet, az image-val képet, a patternal mintázatot készítünk a kijelölésből.

Ha a Brusht választjuk ki, akkor megjelenik egy ablak, amelyben megadhatjuk a leendő ecset nevét, és fájlnevét, majd a két alak közötti távolságot. Ez azt jelenti, hogy ha folyamatos vonalat húzunk az ecsettel, akkor a minta (itt a virág) két pontja közt hány képpont távolság legyen.

Az OK-ra kattintva kész az ecsetünk. Ha az image-ra kattintunk, akkor egy új képet kapunk a kijelölésből, ha a Patternre, akkor sincs semmi beállítási lehetőségünk, csak a nevét adhatjuk meg. És nézzük meg az eredményt!

Bíró Tamás

Portréfotózás alapjai banner