Egyszerűbb szerkesztés Lightroomban

Egyszerűbb szerkesztés Lightroomban

Néhány tipp a szerkesztés megkönnyítésére és gyorsítására.

Hasonmás

Bár a szerkesztési lépések mentésre kerülnek a Lightroomban, és a History paletta, vagy a Ctrl+Z billentyűk segítségével bármikor visszaléphetünk köztük, vagy törölhetjük őket, létrehozhatsz egy virtuális másolatot is a képedről. A létrehozásához kattints a Photo/Create Virtual Copy parancsra, vagy használd a Ctrl+’ billentyűket.

Ezt a példányt azután szabadon és külön szerkesztheted, függetlenül az eredeti képtől. A másolat külön elhelyezhető bármely létrehozott galériában, vagy beteheted az ideiglenes gyűjteménybe, mondjuk a Quick Collectionbe, ahol a szerkesztendő képeidet tárolod.

A virtuális másolat természetesen nem jelent új fájlt, csupán a Lightroom hozza létre. A duplikált példány az eredeti kép jobb oldalán jelenik meg, ugyanazzal a fájlnévvel. A kettő között váltogatva viszonylag gyorsan ellenőrizheted az eredeti és a módosított képállapotot.

Előtte/utána

Az eredeti és szerkesztett állapot ellenőrzésének azonban van egy sokkal egyszerűbb módja is. A főablak bal alsó sarkában látható ikonsor. Ezzel jóval több a lehetőséged, mint az egyszerű képváltogatással.
Az első ikon a normál egyképes nézetet jelenti. alapból ez aktív és a szerkesztett fotót jeleníti meg a főablakban. A tőle jobbra lévő ikonnal az osztott képernyős – előtte/utána – mód kapcsolható be. Balra láthatod az eredeti, jobbra pedig a szerkesztett képnézetet. Utóbbi képállapot folyamatosan változik, ha új szerkesztési lépéseket teszel. Az ikon mellett egy kis nyíllal lehullómenü is bekapcsolható, melyben a megjelenítés módja szabályozható:

Left/Right: két képállapot egymás mellett. 
Left/Right Split: egy képes nézet, kettéosztva (lásd a fenti képen). Balra az eredeti, jobbra a szerkesztett képállapottal.
Top/Bottom: két képállapot egymás alatt. 
Top/Bottom Split: egy képes nézet, kettéosztva (lásd a fenti képen). Fent az eredeti, alul a szerkesztett képállapottal.

A Before&After felirat utáni három ikonnal másolhatod át jobbról balra az ablakok tartalmát. Az első segítségével a bal oldali eredeti nézet másolható a jobb oldalra, vagyis ha balra az eredeti nézet szerepelt, törlődik az összes képbeállítás.

második ikon szerepe pont az ellenkező. A jobb oldali képállapotot másolja a bal oldalra. Ezt akkor célszerű használnod, ha például egy fontosabb képállapotot szeretnél kimenteni, majd folytatni a szerkesztést. Az állapot a bal oldalra kerül, a jobbra lévő nézeten pedig figyelemmel kísérheted a további lépéseket.

harmadik ikonnal megcserélhető a két oldal tartalma. Balra kerül a folyamatosan szerkeszthető (aktuális) állapot, jobbra pedig az eredeti (mentett).

Tiszta, rendes ablakok

Az ablaknézetek rendezésében segítenek a bal alsó részen lévő ikonok. Az első kettő kétféle nézetet tesz lehetővé. A szerkesztés során így is rengeteg palettával ablakkal találkozunk, melyek mind csak a helyet foglalják az elég szűkös képernyőn. Ezen ikonok segítségével kétféle ablakelrendezés menthető és gyorsan átkacsolhatunk köztük. Az ikonok fölött egy gyors jobb klikk és máris láthatók a lehetőségek.

Az egyes nézetre menthetünk például Before/After nézetet, vagy akár a menüsor eltüntetésével Full Screen munkaképernyőt is. A kettes képernyőn pedig behozhatunk egy vagy többképes nézetet, így könnyebben keresgélhetünk szerkesztés közben is a kis nézőképek között, miközben a főablakban az éppen módosított kép szerepel, nagy méretben.

A következő ikon akkor hasznos, ha eltüntettük a fő szekciókat (Library – Develop – Print stb) tartalmazó palettát. Rákattintva visszahozható a több nézőképes Library nézet, azaz a képek között tudunk válogatni. Az utolsó két nyíl ikonnal az előző nézetállapotok között váltogathatunk. Ha most Develop (szerkesztés) nézetben vagyunk, előzőleg pedig Library (képkönyvtár) nézetben voltunk, akkor a bal oldali (Back) gombbal visszajutunk a Librarybe, újra lenyomva pedig az azelőtt meglátogatott szekcióba.

Legközelebb innen folytatjuk a gyorsabb szerkesztési lépésekkel.

Budai Petur