Élesítés II. Photoshopban 8

Élesítés II. Photoshopban

Gyakran megfigyelhetjük, főleg ha fotónk kissé több zajt tartalmaz, hogy a Photoshop alapvető élesítési parancsa az Unsharp Mask az élek mellett a képen meglévő zajt is jelentősen felerősítette.

Ennek kiküszöbölésére nem marad más módunk, mint, hogy magunk határozzuk meg a program számára, mely területeken élesítsen és melyeket hagyja figyelmen kívül. Nyilván egy elmosódott hátteret felesleges kezelésbe vennie, hiszen zajon kívül nem sok élesíthető dolgot talál.

Élesítés II. Photoshopban 1

(fotórészlet)

Képünkön először egy kontúrmaszkot fogunk létrehozni, tehát az a célunk, hogy csak a fotó élei legyenek kijelölve, az elmosódottabb részek, például a háttér ne.
Először is válts át Lab színmódba az Image/Mode/Lab Color paranccsal!

Élesítés II. Photoshopban 2

Válaszd ki a Channels palettát! Itt a Lightness csatornára lesz szükséged, amely a kép fényességi értékeit tartalmazza.

Élesítés II. Photoshopban 3

Az ‘a‘ és ‘b‘ jelű csatorna a színösszetevőket hordozza. Jelöld ki a Lighness csatornát és az egérrel húzd rá a paletta alján lévő kis dokumentum ikonra. Ezzel egy új csatornává duplázod, úgynevezett Alpha chanellá. Ez jelen esetben a Lightness csatornád tökéletes másolata, amellyel szabadon dolgozhatsz anélkül, hogy a képen módosítás történne. Ha a Lightness csatornán hajtanánk végre módosításokat, akkor az a képen látható lenne. Ezen az új csatornán megpróbáljuk előhívni a kép éleit, hogy könnyen kijelölhetők legyenek.

Maradjon kijelölve az új csatornánk! Menj a Filter/Stylize/Find Edges szűrőre, amely megkeresi a képen az éleket és sötét kontúrral kihúzza őket.

Élesítés II. Photoshopban 4

A Photoshop így könnyedén ki tudja majd jelölni a nagy kontraszt különbségű részeket. A sötét élek azonban sok helyen túl határozottak így először hangsúlyosabbá tesszük, majd elmossuk őket, hogy lágyabb átmenetet kapjunk.

Válaszd ki a Filter/Other/Minimum parancsot és itt 1, esetleg 2 radius értéket. Példánkban 1-es értéket használtunk. Mivel ez nem várt éleket csinált a Filter/Noise/Median szûrõvel, 2-es radius értéket választva finomítsuk, majd a Filter/Blur/Gaussian Blur szűrővel lágyítsuk el teljesen. Itt is 2 volt a radius értéke, de ízlésünk és a kép mérete szerint használj mindenütt 1-3 közötti radiust!

Mivel nekünk a sötéttel jelölt éleket kell élesítenünk a program pedig a világos részeket jelöli majd ki, ezért egyszerűen fordítsuk át a képet inverzre az Image/Adjustments/Invert (Ctrl+I) paranccsal. Íme az eddigi eredmény:

Élesítés II. Photoshopban 5

Kijelölésre kész a fotónk. Ezt egyszerűen a Ctrl gomb nyomvatartásával és közben a duplikált Lightness csatornára való kattintással megteheted.

Élesítés II. Photoshopban 6

Ezután a Channels palettán válts át a fő (Lab) csatornára, majd az Image/Mode menüben visszaválthatsz Lab-ról RGB Colorra!

Élesítés II. Photoshopban 7

Nyomj Ctrl+H-t, hogy a kijelölés körvonala eltűnjön. A kijelölés ettől még aktív marad, csak a zavaró körvonal nem látszik, viszont az élesítést jobban figyelemmel kísérheted.

Nincs más hátra, mint elvégezni a kijelölt területek élesítését.
Alkalmazd a Filter/Sharpen/Unsharp Mask parancsot. A példában 350-es Amount és 5-ös Radius értékeket használtunk 0 Threshold mellett, de természetesen saját ízlésünk szerint élesíthetünk.

Az élesítés végén válaszd ki a kijelölő eszközt (gomb) és kattints a kép egy pontjára, hogy a kijelölést megszüntesd !

A végeredmény:

Élesítés II. Photoshopban 9

Csak a kijelölt élek mentén látható az élesítés hatása. A háttér – és vele együtt a zaj – nem, vagy nem számottevően élesedett, erősödött.

Ez volt a kiinduló képünk élesítés előtt (részlet).

Élesítés II. Photoshopban 1

Így fest a kép ugyanazt az Unsharp Mask beállítást használva, de kontúrmaszk alkalmazása nélkül. A háttéren jól megfigyelhető a felerősödött zaj. A képi többi részén látható, elsőre részletnek tűnő szemcsézettség is voltaképpen zaj.

Élesítés II. Photoshopban 8

A leírtak csak első olvasatra tűnnek bonyolultnak, de megértve őket bátran használhatod más területeken is a kontúrmaszkot, például zajszűrésre. Ha végképp nem szeretnél minden alkalommal végigmenni a sorozatos lépéseken, készíts belőlük Photoshop Action-t, a képeidnek megfelelő átlagbeállításokat használva, így gyorsíthatod a munkát.

 

Portréfotózás alapjai banner