Élesítés IV. Photoshopban 6.

Élesítés IV. Photoshopban

Sorban a negyedik Photoshop élesítési tippünk a rétegek és az összhatásmódok segítő jobbját veszi igénybe. Koncepciónk újfent az, hogy minél kevesebb élesítési mellékhatással találkozzunk és nagyobb legyen az ellenőrzésünk a művelet felett, mint azt a Photoshop standard élesítési eszközeitől megszoktuk.

A műveletsort – haladó besorolása ellenére – bátran kipróbálhatják és elmenthetik a kezdő felhasználók is. Nem lesz nehéz.

200

Az alábbi képrészleten mutatjuk be eheti tippünk lépéseit. A részletet egy eredeti méretű képből vágtuk ki. Jól kivehetően részletes, de kissé lágy. Tehát megérett az élesítésre.

Élesítés IV. Photoshopban 1.

Duplázd meg a kiindulási réteget a Layer/Duplicate Layer paranccsal, a megjelenő ablakban pedig adj nevet az új rétegnek. Például ‘élesítés1‘.

Élesítés IV. Photoshopban 2.

Az új rétegen alkalmazd a Filter/Sharpen/Unsharp Mask szűrőt. Ezzel élesítheted azt. Egy kissé élesítsd túl a képet, legyenek kemények, kontrasztosak az élek. Később még finomítunk ezen a kissé visszatetsző látványvilágon. Példánkban az Amount érték 500%-ra, és a Pixel 0,3-ra állításával megfelelően túlélesített fotót kaptunk.

Élesítés IV. Photoshopban 3.

A rétegek átlátszóságához az élesített réteget újra duplázd meg (Layer/Duplicate Layer)! A harmadik réteg neve legyen ‘élesítés2‘. E réteg összhatásmódját Normalról állítsd át Darken értékre, így csak az élkontraszt sötét területei érvényesülnek. Majd menj vissza középső réteghez és az összhatásmódot állítsd Lightenre. Itt csak az élkontraszt világos területei érvényesülnek majd.

Élesítés IV. Photoshopban 4.

Nincs más dolgod, mint az ‘élesítés1‘ és az ‘élesítés2‘ réteg átlátszóságát (Opacity) olyan mértékre csökkenteni, ami a képen elfogadható élességet ad végeredményül. Még egyszer: az ‘élesítés1’ réteg átlátszóságának csökkentésével a világos éleket, míg az ‘élesítés2’-nél a sötéteket finomítod. Többnyire a világos élek dominanciája a zavaróbb, így azt érdemes kisebb értékre venni. Természetesen a választott érték kizárólag a fotódtól, az fent alkalmazott élesítés mértékétől és egyéni ízlésedtől függjön. Az Opacity csúszka állításakor a fotón jól láthatod a változást. Mi az ‘élesítés1‘ rétegen 45%, az ‘élesítés2‘-n pedig 80% átlátszóságot alkalmaztunk.

Élesítés IV. Photoshopban 5.

Ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, a rétegek átlátszóságának állításával bátran kísérletezhetsz. A kívánt eredmény elérése után a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítheted a három réteget és mentheted a képet. A végeredmény a túlélesítés ellenére is finomabb élességet adó, jól kontrolálható fotó. Némi zajt is sikerült előcsalogatnunk, de szerencsére nem túl zavaró mértékben.

Élesítés IV. Photoshopban 6.

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner