Élesítés VI. Photoshopban 5.

Élesítés VI. Photoshopban

Mostani élesítési Photoshop tippünk a webgalériába szánt fotónk részleteinek kiemelésre alkalmas. Nagyjából 800 x 600 pixel közeli képek élesítéséhez lehet hatásos. Ha a fotót webes méretre kicsinyítjük, a kép kicsit életlennek, lágynak tűnik.

Utolsó lépésként jót tesz neki egy kis élesítés, a finom részletek erősítése. A következő lépéssor szinte bármelyik Photoshop verzióval elvégezhető.

Töltsd be a fotót Photoshopban!

Élesítés VI. Photoshopban 1.

Ez a fotórészlet elviselne még egy kis élkiemelést. Lekicsinyítettük, hogy kényelmesen letölthető és nézhető legyen a neten is, és már csak az utolsó simítás az élesítés van hátra.

Dupla réteg

Élesítés VI. Photoshopban 2.

Először duplázd a meglévő háttérréteget (Background). Ezt a Layer/Duplicate Layer paranccsal végezheted el, de gyorsabb megoldás a képen jelölt ikonra húzni a háttérréteget. A következőkben a frissen létrejött Background copy rétegen dolgozunk, azaz élesítünk.

Egyedi

Élesítés VI. Photoshopban 3.

Az élesítés szokatlan módszerrel történik, mégpedig a Filter/Other/Custom (Szűrő/Egyéb/Egyedi) szűrővel. Itt saját szűrőhatásokat kreálhatunk, ha nem vagyunk elégedettek a gyári effektekkel. Vegyük úgy, hogy bizony elégedetlenek vagyunk és készítsünk egy finomélesítő szűrőt.

Az alsó Scale mezőbe írj 11-et! A finom részletek élesítéséhez a fenti mátrix középső területét kell használnunk. Az ide beírt értékek összege a Scale-nél megadott legyen, különben a világosság is módosulni fog. A középső mezőben 15-ös értéket használtunk, négy szomszédos mezőbe pedig -1-et írtunk, ami így pontosan 11. Ennek hatására a kép kis mértékben élesedik, amit a Preview jelölő ki-, és bekapcsolásával ellenőrizhetsz.

A változás viszonylag csekély, ezért az élesítés végeztével nyomd le négyszer a CTRL-F billentyűkombinációt! Így még négy alkalommal megismétlődik a legutóbbi szűrő, azaz a Custom élesítés. A kapott kép most már túlélesített, de nem hiába készítettünk két réteget.Megoldjuk!

Átlátunk rajta

Élesítés VI. Photoshopban 4.

A felső réteg átlátszóságának (Opacity) csökkentésével szabályozhatod az élesség erősségét, ami szintén csökkenni fog. Az alsó réteg a módosítatlan képet tartalmazza, azaz, a felső élesített kép átlátszóságának növelésével a módosítatlan fotó tűnik majd elő. A példánkban 50-55% körüli eredmény már szép hatást adott.

Csak „keményen!”

Élesítés VI. Photoshopban 5.

Nos, ki találja ki melyik az eredeti és melyik az élesített? A jobb oldali képen látszik, mennyire „felkeményedett” a fotó. A lágy ködből erőteljesen tűnnek elő a részletek.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner