Élesítés GIMP képszerkesztőben

Élesítés GIMP képszerkesztőben

GIMP használók figyelem! Nekikezdtünk korábbi Photoshopos leírásaink GIMP-es konverziójának, melynek első darabja a most következő cikk. Egy alapvető élesítési lépéssort mutatunk be, amely pontosabb és szebb eredményt ad a GIMP alap élesítő eszközeinél. Az alapja ezúttal is a rétegek használata, és azok ügyes kombinációja.

Nyisd meg a fotót GIMPben!

Élesítés GIMP képszerkesztőben 1.

Kiinduló fotórészletünk elég lágy hatást kelt. Úgy szeretnénk élesíteni, hogy zavaró mellékélek ne keletkezzenek rajta, vagy legalábbis minél kevésbé láthatóan.

Réteg duplán

Élesítés GIMP képszerkesztőben 2.

Ahogy annyi más szerkesztési lépéssornál, itt is legyen az első a rétegek duplázása. A GIMP-ben ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha az egér bal gombját lenyomva „megmarkolod” a Háttér nevű réteget és a képen pirossal jelzett ikonra húzod. Ekkor kapsz egy Háttér másolata nevű réteget is, amellyel a továbbiakban dolgozni fogunk.

Életlen maszk

Élesítés GIMP képszerkesztőben 3.

A másolt rétegen maradva válaszd a Szűrők/Kiemelés/Maszk életlenítése menüpontot. A megjelenő ablakban állíts be kis sugárértéket. Így a finomabb részletek is élesíthetők. Esetünkben ez 0,2 volt. Az élesítés mértékét ízlés szerint állítsd be, de inkább legyen egy kicsit erősebb, mint amit még elfogadhatónak tartasz. Tippünk lényege, hogy később ezen még finomítunk. A Küszöbszint maradhat O, így a kép minden területén hatása lesz az élességnek.

Módi

Élesítés GIMP képszerkesztőben 4.

Az élesített fölső réteg összhatásmódját (Mód) állítsd át „Csak világosítás„-ra. Ezután ugyanezt a réteget duplázd meg újra, ahogy 2. lépésünkben tettük és a kapott harmadik réteg módját állítsd „Csak sötétítés„-re!

Áttetszőség

Élesítés GIMP képszerkesztőben 5.

A középső rétegünk így az élesítés világos éleit tartalmazza majd, míg a legfölső a sötéteket. Először a fölső réteget kiválasztva állítsd neked tetsző értékre az Átlátszatlanság csúszkát. Az érték csökkenésével láthatod, amint az élek sötét kontrasztja is csökken. Ezután válts át a középső rétegre és itt is állítsd be az Átlátszatlanságot. A lényeg, hogy ne legyenek zavaró, dupla élek, vagy vastag fényszegély.

Mi a sötét réteget 70-80 körüli, míg a középső (világos) réteget 50-60% közé állítottuk.

Mint a penge

Élesítés GIMP képszerkesztőben

Na, azért ha nem is olyan éles, de a különbség jól látszik a két fotó között. Persze arra ügyeljünk, hogy az élesítés hatására – ahogy példánkon is – kisebb nagyobb mértékben megnövekedhet a zajszint. Tehát csak csínján azzal az élesítéssel!

Budai Petur

 

Portréfotózás alapjai banner