Fotó keretezése II. GIMP képszerkesztőben

Fotó keretezése II. GIMP képszerkesztőben

Végtelenül egyszerű, fehér keretet készítünk.

Örök sláger a keretezés, és nem kell sokat keresgélnünk, ha ezzel foglalkozó szoftverekre van szükségünk. De minek nekünk külön szoftver, ha itt a GIMP, amivel másodpercek alatt összedobható egy visszafogott keret.

Többnyire az egyszerűbb keretek jobban mutatnak, hiszen nem vonják el a néző tekintetét. Hát mi most egy nagyon egyszerűt készítünk.

Töltsd be a fotót!

Tájképeknél városfotóknál különösen jó szolgálatot tehet egy nem túl hivalkodó keret. Összefogja a képet, még jobban a képre összpontosítja a szemlélő tekintetét. Persze felesleges lenne azt hinni, hogy ettől a kép jobb lesz. Erről nincs szó.

Mi is csupán egy egyszerű fehér rámát szeretnénk tájképünk köré.

Vászon mérete

A leggyorsabban a rajzvászon méretének növelésével kapunk fehér keretet. A rajzvászon a fotó mögötti képzeletbeli réteg, amelynek nagyobbításakor az eredeti képtartalom mérete változatlan marad a fotó pixelben mért mérete viszont növekszik. Így tehát egy üres területtel leszünk gazdagabbak a kép szélein.

Fotónk 450 x 300 pixel méretű, így egy vékonyabb kerethez 30 pixellel növeltük a szélességet. A magasság ezzel arányosan csak 20 pixellel nőtt, de ha a Szélesség és Magasság ablakok melletti „lánc” ikonra kattintasz kikapcsolhatod az arány megtartását és különböző értékeket adhatsz meg. Például 480 és 330 pixelt.

Nagyon fontos, hogy ezek után kattints a Középre gombra, ami a centrumba helyezi az eredeti képet.

Belső keret

Keretünk még átlátszó, ezért csak szürkés pepita kockáknak látod, de lényegében készen van. Következhet a mentés, azaz a 4.lépés.

Ha szeretnél egy vékony, más színű belső keretet, akkor először nyomj Ctrl+A gombot. Ezzel kijelölöd a teljes képet, majd válaszd a Szerkesztés/Kijelölés körberajzolása menüpontot. Képünk nem túl nagy, így csak egy vékonyabb 4 pixeles vonalszélességet adtunk meg. A vonal színe az előzőleg beállított előtérszín lesz, ez alapból fekete.

Mentés

Keretünk még átlátszó, de mivel JPG-be mentjük a képet és ez a formátum nem képes kezelni az átlátszóságot, a pepita területet fehérrel tölti majd ki. Kapunk is egy hibaüzenetet a fájlnév év mentési hely ablaka után, amelyen az Exportálás gombbal egyszerűen lépjünk át. Ezután egy külön ablakban megadható a mentés tömörítési foka, és készen is vagyunk.

Könnyed keret

Egyszerű fehér keretünk és vékony fekete belső keretünk a mentés után mutatja meg valódi énjét.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner