Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben

Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben

A GIMP-ben néha igen érdekes dolgokat találhatunk eldugva. Itt van például a következő eszköz, amely szinte önállóan, néhány szempontot megadva készít a kép köré egy film perforációt imitáló keretet, ráadásul több képet is képes összefűzni és egyszerre keretezni. Próbáljuk csak ki!

Töltsd be a fotót!

Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben 1

Válaszd ki kedvenc képed, melynek széleire film perforáció-szerű, sötét keretet képzelsz el. A GIMP most következő eszköze több képet is kezel, tehát lényegében bármennyit megnyithatsz. A szoftver összefűzi és egy képzeletbeli filmcsíkként jeleníti meg azokat.

Alap beállítások

Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben 2

Magát a keretező eszközt a Szűrők/Egyesítés/Film menüpont alatt találod. Megnyíló ablakában a fenti beállítások fogadnak. Ha több képet szeretnél egy „filmcsíkká összefűzni, a jobb oldali részen adhatod hozzá, vagy távolíthatod el a plusz képeket.

Film részben az egész filmcsík magassága állítható be keretestől, vagyis alapból átméretezi a képeket a szoftver. Ha viszont bejelölöd a Magasság igazítása a képekhez lehetőséget, megtartja az eredeti képméretet. A Szín pontnál a film szélének, vagyis a keretnek főszíne állítható be. Ez rendszerint fekete.

A Számozás szekcióban egy kicsit feldobhatod a keretet, kockánként a szélére írt számozással. A számok betűtípusát és színét is megadhatod.

Fent és Lent jelölőkkel be-, vagy kikapcsolható, hogy a kép tetején és alján is legyen perforációs keret.

Haladóknak

Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben 3

Akad még itt egy Haladó fül is, melyen tovább finomíthatod a keret kinézetét. Beállíthatod a magassági arányt, több kocka esetén azok egymástól való távolságát, a perforáció méretét és kinézetét, valamint a számozás magasságát.

Természetesen hagyhatsz mindent alap beállításon is.

Rámázott kedvenc

Fotó keretezése III. GIMP képszerkesztőben

Ezután már nincs más dolgod, mint az OK gomb lenyomása és a szoftver önállóan elkészíti a beállított filmkeretet. Mintha csak egy diafilm kockája került volna elénk. A felső és alsó szélen megjelenik a film perforációt utánzó keret és a beállított számozás.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner