Fotó vágása III. Photoshopban 8

Fotó vágása III. Photoshopban

Eddig kivágtunk már szabályos négyszög és ellipszis alakzatot a képből, de mi van ha a fotó egy részét valamilyen egyedi alakban szeretnénk kimetszeni, például virág, vagy szív mintával. Ez is megoldható Photoshopban.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Fotó vágása III. Photoshopban 1

Hagyjuk most a szívecskés alakzatokat – bár lefogadom az lesz a legnépszerűbb – és nézzük ezt a halas képet. Vágjuk ki a főtémát mondjuk….hmm, hal alakban.

Ne ijedj meg! Nincs szükség rá, hogy az egérrel megpróbálj hal formát rajzolgatni. Erre valók a Custom Shapesnek nevezett Photoshop alakzatok. Van belőlük egy rakat, biztos találunk hal formát is.

Szívecske, kisvirág egész biztosan van….

Ikon bujtatja

Fotó vágása III. Photoshopban 2

Az említett alakzatokat a képen jelzett ikonnal tudjuk előcsalogatni az eszköztárról. Ha az U billentyű lenyomása után nem ez az ikon aktív, tartsd nyomva az egérgombot a helyén és a felbukkanó menüből válaszd ki. A neve Custom Shape Tool, vagyis egyedi alakzat eszköz.

Egyedi alakok

Fotó vágása III. Photoshopban 3

Miután megtaláltad az ikont és rákattintottál a képmező tetején megjelenő opciók között válaszd ki először a Paths (görbék) ikont, majd a Shape menüből a tetszőleges alakzatot. A Phortoshop jó pár alakzatot kínál, de mindet be szeretnéd tölteni, kattints a kiválasztó ablak jobb felső sarkában lévő kis nyílra és a megjelenő menüből válaszd ki az All (mind) lehetőséget.

Ha megtaláltad a neked tetsző formát kattints a képére! Mi megtaláltuk a halat. Igaz, hogy tonhal, de jó lesz.

Csak a körvonal

Fotó vágása III. Photoshopban 4

Mivel előzőleg kijelöltük a Paths opciót, a képre húzott alakzatnak csak a körvonalai lesznek láthatók, tehát „görbeként” jelenik meg a képen. Kattints a kép egyik sarkába, majd a bal egérgombot nyomva húzd a mutatót az átellenes sarokba, nagyjából addig, amíg a kellő méretű körvonalat eléred!

Tegyük helyre!

Fotó vágása III. Photoshopban 5

Most térj vissza az eszközpalettához és válaszd ki az előbb kijelölt felett lévő ikont. A neve Path Selection Tool, és az A billentyűvel is eléred.

Ezen eszköz segítségével a körvonal szabadon mozgatható a kép fölött. Állítsd oda, ahol ki szeretnéd vágni az alakzatot!

Átalakítás

Fotó vágása III. Photoshopban 6

Kattints a körvonal belsejébe a jobb egérgombbal és egy lehulló menüt kapsz. Itt jelöld ki a Make Selection (kijelöléssé alakítás) pontot. A felbukkanó ablakban nyomj automatikusan OK-t.

Tetszőlegesen

Fotó vágása III. Photoshopban 7

Körvonalunk most már kijelölés, mégpedig a terveink szerint való, hal alakú.

Bármit kezdhetsz vele. Megváltoztathatod a kijelölésen belüli kép világosságát, kontrasztját, színeit, kitöltheted színnel, vagy mintázattal, kivághatod és átrakhatod egy másik képre, vagy készíthetsz csak az alakzatból egy új réteget a fotón.

Fantázia kérdése

Fotó vágása III. Photoshopban 8

Csak a fantáziád szabhat gátat a lehetőségeknek. Példánkban a kijelölt területet Ctrl+C-vel vágólapra másoltuk, majd Ctrl+V-vel beszúrtuk a kép eredeti rétege fölé új rétegként. Ezután a réteg beállításoknál (Blending Options) árnyékot és belső fényszegélyt kapott kék színből.

Portréfotózás alapjai banner