Fotó vágása Photoshopban 5.

Fotó vágása Photoshopban

Nagyon egyszerű ponthoz érkeztünk, a fotó vágásához. Legalábbis technikai szempontból. Egyszerű eszközök révén ez könnyen megvalósítható Photoshopban. Sokkal komolyabb kérdés viszont, hogy a kompozíció ne szenvedjen csorbát, a kép vágása a fotó előnyére szolgáljon és ne fordítva. Ezzel a kérdéssel külön könyvek foglalkoznak, mi most csupán a technikai rész rövid leírására vállalkozunk.

Módosítandó képünkön valahol, elveszve törpekengurukat látunk, nagyon sok kihasználatlan, felesleges térrel, amelyek nem tesznek hozzá semmi pluszt a képhez, így le kell őket vágnunk.

Fotó vágása Photoshopban 1.

Egy végtelenül egyszerű eszköz áll segítségünkre ebben, a Crop tool (Vágó eszköz), melyet az eszközpaletta felső traktusában találsz.

Fotó vágása Photoshopban 2.

Ezzel jelölj ki egy téglalapot a kivágandó rész körül. Elég csak nagyjából kijelölnöd, hiszen később módosítható a mérete. Min látod a kijelölt rész körül egy szaggatott vonal jelent meg, sarkain és felezővonalain egy-egy „fogópont”.

Fotó vágása Photoshopban 3.

Ezek segítségével húzhatod kellő méretűre a kijelölést. Ha nyomva tartod a Shift gombot miközben a sarok fogópontokat használod, az egész kijelölés arányosan növelhető, vagy csökkenthető. Ha eleve a Shift gombot nyomvatartva használtad a Crop toolt, akkor szabályos négyzet alakú kijelölést kapsz. A jelölés körül sötét színű területet látsz. Értelemszerűen ez a rész lesz majd, ami a vágás után „lehullik” a képről.

Most nézzük a számunkra fontos opciókat, melyeket az újabb verziós Photoshopokban az ablak tetején láthatsz:

Fotó vágása Photoshopban 4.

Shield jelölővel a sötét részt kapcsolhatod ki és be, a mellette lévő Color ablakban ezen rész színét állíthatod be, az Opacity (átlátszóság) pedig a keret átlátszóságát befolyásolja. A Perspective jelölő jelen leírásunk szempontjából nem lényeges, de később még egy tipp erejéig visszatérünk majd rá. Ne jelöld be !

Ha valamit nagyon elrontottál (bár ez szinte lehetetlen), vagy meggondoltad magad, az Esc gomb hatására törlődik a kijelölés.

Ha beállítottad a kivágás megfelelő arányait, nyomj Enter gombot, vagy az felső opciós soron a „pipa” gombot. Hatására a kép ki nem jelölt szélei eltűnnek és megkapjuk a vágott verziót, melyet tovább módosíthatunk, ha ennek szükségét érezzük.

Fotó vágása Photoshopban 5.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner