Fotók átméretezése II. Photoshopban

Fotók átméretezése II. Photoshopban

Választhatjuk a szokásos Image Size opciót is, de minek, ha csak egy képet szeretnénk átméretezni, majd webre menteni? Ráadásul ezzel a módszerrel az eredeti képünkhöz hozzá sem kell nyúlnunk, csak megnyitni és már menthetjük is a kívánt méretre.

Persze nincs annyi beállítási lehetőségünk, mint az egyéb méretezési parancsoknál, de hétköznapokra megteszi ez is. Kicsit el van feledve, kicsit el van dugva, éppen ideje, hogy végre elővegyük a Save for Web parancs méretezési lehetőségét.

Nyisd meg a fotót Photoshopban!

Fotók átméretezése II. Photoshopban

Majd mentsd is el azonnal a Save for Web parancsablak segítségével, ahol lehetőséged van a fotó méretezésére is. Ezt a lehetőséget a parancsablak jobb alsó sarkában az Image Size fülre kattintva találod.

Az Original Size szekcióban látod a képed eredeti méretét pixelben. A Width mutatja a szélesség, míg a Height a magasság értéket.

New Size ablakrészben adhatod meg az új méretet, mely az eredeti betöltött fotódra nem lesz hatással, csupán a mentett másolatára. Itt is pixelben adhatod meg az új szélességet és magasságot. Ezek az értékek arányosan fognak változni, ha a Constrain Proportions négyzete be van jelölve, tehát az egyik érték módosításával a másik is ugyanolyan arányban változik, megtartva így a kép oldalarányait. Ha ezen változtatni akarsz, kapcsold ki a jelölőt és tetszőleges számot írhatsz az első két mező bármelyikébe, viszont ezzel torzul a fotód!

A méretet megadhatod százalékos értékben is a Percent ablakban. A Quality ablakban a renderelés módját adhatod meg, mely Nearest Neighbor (rosszabb minőség), vagy Bicubic (jobb minőség) lehet. Természetesen a tömörítési minőséget a parancsablak felső részében ugyanúgy beállíthatod, mint más képeknél.

Az Apply gomb megnyomására végzi el a program az átméretezést. A kép mentésére az ablak tetején lévő Save gomb szolgál.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner