Fotók összemosása II. Photoshopban 9.

Fotók összemosása II. Photoshopban

A Photoshop sava-borsa a rétegekben rejlik. Ezek egyszerű használatával már igen látványos eredményeket érhetünk el. Például derengőn, félig áttetszőn egymásba montírozhatunk két fényképet, mindössze néhány másodperc alatt.

1. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 1.

Fotók összemosása II. Photoshopban 2.

Ehhez két képre lesz szükségünk. Az sem baj, ha színvilágukban, hangulatunkban hasonlóak egymáshoz, így még szebb lesz a végeredmény. És az sem hátrány, ha a két kép azonos méretű, de ez persze nem kötelező. Mi a fenti kettőt választottuk.

2. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 3.

Hívd be mindkettőt a Photoshopba, majd válaszd ki azt, amelyiket a másik fölé szeretnéd másolni. Esetünkben ez a szerelmespárról készült fotó. Nyomj Ctrl+A majd Ctrl+C gombokat, így vágólapra másolod a képet. Ezután kattints a másik képre és nyomj Ctrl+V-t. Ennek segítségével az előbb kiválasztott és kimásolt képet egy külön rétegként a másik fölé illeszti a szoftver.

3. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 4.

Ha a beillesztett kép nem olyan méretű, mint az, amelyik fölé másoltad – vagy más miatt szeretnéd átméretezni – nyomj Ctrl+T gombot, és a sarkain megjelenő húzópontokkal igazítsd olyan méretűre, amilyenre szeretnéd. Ha méretezés közben nyomva tartod a Shift gombot, akkor a fotó oldalarányai nem változnak.

4. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 5.

Tükrözheted is a felső képet, ha fordítva jobban mutat. Ehhez az Edit/Transform/Flip Horizontal parancsot használd.

5. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 6.

A jobb alsó sarokban, a rétegpalettán (ha nincs bekapcsolva, akkor a Window/Layers menüpont alatt bekapcsolhatod) kattints a fenti ikonra. Ezzel egy rétegmaszkot hozol létre.

6. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 7.

  1. Állíts be fekete elsődleges és fehér másodlagos színt.
  2. Válaszd a Gradient tool eszközt (G gomb).
  3. A kép alsó részétől tetszőleges irányban húzz egyenest. Ezzel jelölöd ki, hogy a felső kép mely része legyen átmenetesen eltüntetve. A kijelölt hosszú átmenettel eltűnik, és előbukkan az alsó kép rétege.

7. lépés

Fotók összemosása II. Photoshopban 8.

A rétegek keverésének legkézenfekvőbb módja az összhatásmódok választása. Ezeket a réteg palettán lévő menüben találod (most Normalt mutat). Állítsd be a Screen menüpontot, vagy amelyik tetszik, nyugodtan kísérletezhetsz a módok váltogatásával.

8. Végeredmény

Fotók összemosása II. Photoshopban 9.

A fotónk ilyen lett.

Portréfotózás alapjai banner