GIMP tipp: Dinamika növelése

GIMP tipp: Dinamika növelése

Sosem sikerül egy képen elérni a helyes expozíciót? Vagy az ég lesz szép kék, de az épületek/táj túl sötét, vagy utóbbiak világossága megfelelő, de az égbolt kékje fakul fehérré?

Készíts két fotót! Az egyiken az eget exponáld helyes fényességűre, a többi képrészlet nem számít, a másikon pedig a tájat. A kép fotót aztán egyesítjük, és mindkettőről a helyesen exponált részeket tartjuk meg. Csak egy kis maszkolás. Nem fog fájni!

Töltsd be a fotót…

A szerkesztés megkezdése előtt két fotód legyen ugyanarról a témáról. Az egyik helyesen exponált tájjal, kiégett éggel (ez nevezd mondjuk 01.jpg-re), a másik túlexponált tájjal, helyes éggel (ez legyen 02.jpg). A fotókat lehetőleg állványról készítsd, hogy ne legyen köztük elmozdulás!

Elsőként a fehér eget és nagyjából helyes világosságú tájat/épületet tartalmazó képet töltsd be (01.jpg)!

Új rétegként

A második képet új rétegként kell megnyitnod az első fölött, hogy azután mindkettőből csak a nekünk tetsző részek tűnjenek elő.
Fájl menüből válaszd a Megnyitás rétegként pontot, majd a 02.jpg-t. A Réteg palettán láthatod, hogy a 02.jpg új rétegként, a meglévő világos kép (Háttér) fölé került. Eddig jó!

Jelenleg…

…így fest a képed. A felső, sötétebb képet látod, amelyen a távoli tájrészletek és az ég helyes világosságú, az alatta lévő képen az épület és a közelebbi tájelemek expozíciója helyes. Az egyiknek a teteje, a másiknak az alja. Mindkettőből csak ezekre a részekre van szükség…lehetőleg egy képen. Ehhez egy maszkra lesz szükség.

Rétegmaszk

Kattints jobb egérgombbal a második rétegsor fölött, majd válaszd a Rétegmaszk hozzáadása menüpontot. Egy ablak ugrik elő, amelyen a Fehér (teljesen átlátszatlan) opciót jelöld be! Megvan a nyers maszkunk, de még nem történt semmi különös a képpel.

Menjünk át!

A maszkon egy átmenetet kell rajzolnunk ahhoz, hogy a megfelelő területek látszanak. A felső, sötét réteg aljára nincs szükségünk, így az teljesen átlátszó lehet. Itt az alul lévő világos réteg fog előtűnni.

Az eszközpalettáról válaszd a Kitöltés színátmenettel eszközt. Az opciói a képen láthatóak legyenek!

Kattints a kép felső harmadába, majd az egérmutatót felfelé húzva jelöld ki a lágy átmenet irányát a kép tetejéig. Pontosan azon a részen, amit a sötét képről meg szeretnél őrizni. Közben folyamatosan nyomd az egérgombot és csak a kép tetején engedd el. A kijelölés lehetőleg teljesen függőleges legyen!

Az ég kékje

Az átmenetes rétegmaszk a felső kép alját teljesen átlátszóvá tette és a csak a tetejét – a helyes világosságú eget és távoli tájat tartotta meg. A kép alján előtűnik az alsó réteg világosabb területe.

Ha elégedett vagy az eredménnyel, válaszd a Réteg/Összefésülés lefelé menüpontot és a két réteg végleg egyesül. A végén még egy kis plusz kontrasztot adtunk a képnek és kész is vagyunk. Az 1. pontban betöltött fotóhoz képest látványos a javulás.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner