Gradiens szűrő GIMPben

Gradiens szűrő GIMPben

Bekékül az unalmasan szürke égbolt, egy átmenetes kék színszűrő hatására GIMP képszerkesztőben.

Egy egyszerű átmenetes színszűrő hatást próbálunk utánozni. Ezúttal egy kék szűrőét, amivel szép átmenetet varázsolhatunk a borús, szürke, vagy kiégett égboltra. Ennyivel azonban nem érjük be. Legközelebb felhők is teremnek ugyanezen az égbolton, szóval érdemes lesz jövő héten is velünk tartani egy kis GIMP-ezésre.

Töltsd be a fotót!

A szürke, téli időjárás nem kedvezett a kép tetejének. Ott ahol égnek kéne lennie, csak valami piszkosfehér fátyol ül. Bátrak leszünk és némi kékséget viszünk a hideg évszak fehérjére.

Égszín

Elsőként kattints az eszközpaletta elő- és háttérszín választójára, majd a megjelenő ablakban „keverj ki” valami égszínkék-szerűt!

Átmegyünk átlátszóba

Csak a kikevert előtér színre lesz szükségünk, amelynek fokozatosan halványulnia kell.

Lépj át a Rétegek,Csatornák, Útvonalak palettára és alul válaszd a Színátmenetek fület, majd rögtön az első lehetőséget (Előtérből átlátszóba). 

Ezután kattints a rétegpaletta első ikonjára (Új Réteg). A megjelenő ablakban válaszd az Átlátszóság opciót majd OK-t. Egy új, még érintetlen réteget kapsz.

Grádiens

Újra az eszközpaletta jön. Ezúttal a Kitöltés színátmenettel ikon (L billentyű). Tartsd nyomva a Ctrl gombot, majd kattints a kép tetejére és az egérgombot is nyomva tartva húzz egyenest nagyjából a kép 2/3 részéig. Jutalmad egy égszínkék átmenet lesz az új rétegen, azaz az eredeti képet „fölött”.

Egy kis igazítás

A réteg paletta Mód pontjánál állíts be Csak Sötétítés összhatásmódot, hogy a két réteg megfelelően keveredjen. Ezután húzd balra az Átlátszatlanság csúszkát, ezzel csökkentve a túlzottan erős kék eget.

A cél az, hogy nagyjából természetesnek tűnjön a kékség, nem pedig rikítónak, így célszerű lesz lejjebb venni egy kicsit. Mi 70%-os értéket használtunk, de veheted alacsonyabbra is, éppen csak kéklőre, ami még természetesebb hatást kelt.

Akinek az ege kék

A átmenet egyrészt segít jobban összemosni a kékséget az eredeti képpel, másrészt valósághűbb hatást nyújt, mivel kissé érzékelteti az ég mélységét.

Legközelebb egyel tovább lépünk és fotóretusáló lelkünket sutba dobva rajzolunk néhány felhőt erre az égboltra. Jövő héten ugyanitt!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner