Gyorsmaszk Photoshopban

Gyorsmaszk Photoshopban

A Photoshop egyik legfontosabb szerkesztőeszköze.

Elsőre elég földöntúlinak és érthetetlennek tűnhet a maszkolás fogalma, de megértve a Photoshop egyik legérdekesebb és talán legtöbbet használt szerkesztő módszerét tanulhatjuk meg. Segítségével sokkal pontosabban dolgozhatunk a kép bármely területén. A maszkolási módszerek egyik legelterjedtebb változata a Gyorsmaszk. Ennek alapjaival ismerkedhetsz meg a következő cikkben.

De mi az a maszk?

Pont az, aminek hangzik. Ha elképzelsz egy farsangi maszkot, könnyen megértheted a Photoshop maszkjainak jelentőségét is. A feladat az, hogy egyes részeket takarjon, másokat szabadon hagyjon. Egy fotón is ugyanaz a feladata, a kép bizonyos területeit letakarja, másokat szabadon hagy. A takarás azonban itt nem a szemlélő elől takarja el a képet, hanem kivonja a takart a részt a szerkesztésből. Azt is mondhatjuk, hogy megvédi azt, így csak a fénykép takarás nélküli (maszkolatlan) részein hajthatjuk végre a szerkesztést.

A maszk tehát egyfajta kijelölés. A nekünk tetsző képtémát jelölhetjük ki vele és szabadon alakíthatjuk. Egyik legegyszerűbben alakítható és leggyorsabb változata az úgynevezett Gyorsmaszk (Quick Mask). Ezt a Photoshop eszközpalettájának alján lévő két gombbal szabályozhatod. A bal oldali kikapcsolja, míg a jobb oldali aktiválja a gyorsmaszk módot. A Q billentyű lenyomásával is be- illetve kiléphetsz ebből a módból.

A gyakorlatban

A fenti fotón megpróbáljuk érzékeltetni ennek az eszköznek a jelentőségét.

Tegyük fel, a kép egy részén szeretnénk csak módosítani úgy, hogy a többi terület érintetlen maradjon. Ehhez pontos kijelölésre van szükségünk. Ki kell jelölnünk azt a területet, amit meg szeretnénk változtatni, így csak ezen a részen történik majd változás. De megtehetjük ugyanezt a gyorsmaszk segítségével is, csak itt fordítva kell gondolkodnunk. Ki kell maszkolnunk azt a részt, amit nem szeretnénk megváltoztatni.

Ha mondjuk az a tervünk, hogy átszínezzük a szirmokat, és érintetlenül hagyjuk a virág közepét, akkor a középső részt kell maszkolnunk, megvédenünk a későbbi beavatkozástól.

Ehhez csak a fent említett, jobb oldali gyorsmaszk gomb (vagy a Q billentyű) lenyomására van szükség. Máris gyorsmaszk módba kerültél, de a képen még nem történt semmi változás.

Készül az álarc

Maszkot úgy készíthetünk legegyszerűbben, ha a képre „festjük”.Gyorsmaszk módban a festő és radír eszközökkel nem rajzolhatsz a képre. Itt kizárólag maszk készítéséhez használhatod őket.

Válaszd ki például a festőecset eszközt, majd felső opciós sorában állítsd be tetszőlegesen a méretét és a széleinek lágyságát. Az Opacity értéke nagyon fontos a maszk készítésénél. Ha 100%-on hagyod, teljesen kitakaró maszkot készítesz, ha alacsonyabb értékre veszed, a maszk ugyanolyan arányban lesz átlátszó, vagyis a kimaszkolt területen is érvényes lesz a későbbi módosítás, de az átlátszóságnak megfelelő hatásfokkal. Most az egyszerűség kedvéért maradjunk csak 100%-on!

Kézimunka

A beállított ecsettel tetszőleges helyre festhetsz a képen. Ha bonyolultabb alakzatot festesz át, érdemes váltogatni az ecsetméretet és nagyobb területeknél nagyobb, finomabb, összetettebb formáknál kisebb ecsettel dolgozni. Ha pontosabban szeretnél dolgozni, nyugodtan nagyíts a képnézeten.

Ha valahol elrontod a maszk festését, csak válts át radír eszközre (E billentyű) és töröld a rontott részt. Lényegében csak kézügyességed szab gátat a munkádnak. Bármilyen bonyolult alakzatot is kijelölhetsz így.

A festés félig átlátszó, piros réteget hagy a képen. Ez a maszk. A maszk nem látszik a képen, csak gyorsmaszk módban. Az alatt lévő terület védve lesz a későbbi szerkesztéstől.

Kijelöléssé változik

Elkészült a maszk, a virág középső részét gondosan átfestegettük vele. De, hogy lesz ebből kijelölés? Nagyon egyszerűen. Ha elkészültél, csak ki kell lépned a gyorsmaszk módból az előzőleg ismertetett bal oldali gyorsmaszk gomb, vagy a Q billenytű segítségével.

Így visszakerülsz normál szerkesztési módba, az ecset és a radír eszköz újra hatással lesz a képre, de számunkra most nem ez a fontos hanem a visszalépés pillanatában létrejött kijelölés. A kijelölés a teljes képet érinti, kivéve a maszkkal „megvédett” területet. Ezt kihagyja a szoftver, vagyis ezen kívül a teljes képet szerkesztheted.

Ha mégis a kimaszkolt részt szeretnéd szerkeszteni, csak kattints jobb gombbal a kijelölt területen, majd válaszd a Select Inverse(kijelölés megfordítása) menüpontot. Nekünk most nem lesz erre szükségünk, hiszen az átszínezni kívánt szirmok a kijelölt képrészen találhatók.

Ahogy tetszik

Az ezt követő szerkesztési lépések már tetszőlegesek. Világosíthatod a képet, beállíthatod a kontrasztját, festhetsz rá bármilyen alakzatot, vagy akár átvariálhatod a színeit, ahogy eredetileg terveztük. Ehhez az Image/Adjustments/Channel Mixer menüpontot használtuk a végeredmény pedig fent látható. A kép egészén látható a színváltozás (a fekete részek eleve nem színezhetők), kivéve a virág kimaszkolt közepét.

A maszkot nem csak módosításra használhatod, hanem arra is, hogy kivágj egy bonyolultabb alakzatot a képből. Miután gyorsmaszk módban átfestetted, csak visszalépsz normál szerkesztési módba, majd megfordítod a kijelölést és máris a kimaszkolt tárgy/ember lesz a kijelölt objektumod.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner