Hajfestés Photoshopban 7

Hajfestés Photoshopban

A szemránckrém után egy újabb kozmetikai „segédeszközt” küldünk nyugdíjba, a hajszínező termékeket. Minek élőben kísérletezni, ha virtuálisan kevesebb macera? Különösen ajánljuk ezt a leírást hölgy olvasóinknak. Néhány perc türelemmel könnyedén kiválaszthatják a nekik tetsző hajszín árnyalatot Photoshopban, aztán már csak a kép nyomtatása van hátra és következmények nélkül mérhetik fel ismerőseik körében, mennyire tetszik nekik az új árnyalat.

Tölts be egy fotót Photoshopban!

Hajfestés Photoshopban 1

Vörösnek vörös, sőt piros, de mi van ha mi mélybarnát szeretnénk, netán szőkét, vagy lilát? Semmi gond, bármelyik menni fog.

Elő a lámpákkal!

Hajfestés Photoshopban 2

Az egész folyamat lelke a haj kijelölése. Sajnos ez a legidőigényesebb mozzanat, főleg ha szertelen hajkoronával van dolgunk.

A rendelkezésünkre álló kb. 1001 módszer közül mi a gyorsmaszkot választottuk. Ehhez az eszközpaletta alján válaszd ki a fent jelölt ikont, vagy nyomj Q billentyűt. Gyorsmaszk módban ugyanúgy festhetsz a képre, mint egyébként, de a festett terület végeredménye egy kijelölés lesz. Válaszd ki az eszközök közül az ecsetet (szintén jelöltük fönt), majd állíts ezt egy lágy szélű, közepes méretre és satírozd be a haj területét. Nem baj, ha itt-ott a kép más részeibe is belefut a festés. Majd később kijavítjuk. Szálanként úgy is lehetetlen ezzel a módszerrel kijelölni. Viszont megvan az az előnye, hogy elég gyors.

Nekünk a másik fele kell

Q billentyű ismételt lenyomásával kiléphetsz a gyorsmaszk módból és megkapod a festésnek megfelelő kijelölési körvonalat. Igen ám, de a festett területünk egy maszk, vagyis azt mondtuk a Photoshopnak, „ne jelöld ki ezt a részt, a többi mehet!”. Ahhoz, hogy csak a haj legyen kijelölve, meg kell fordítanod a kijelölést. Kattints ezen belül a jobb egérgombbal, majd a menüből válaszd ki a Select Inverse lehetőséget és kész.

Ha nem akarod, hogy a továbbiakban zavarjon a kijelölési körvonal, használd a Ctrl+H billentyűkombinációt! Ez csak a körvonalat tünteti el, a kijelölésed (láthatatlanul) megmarad, vagyis mostantól csak a hajjal dolgozunk.

Vörösből barnába

Hajfestés Photoshopban 4

A hajszín megváltoztatásához válaszd az Image/Adjustments/Selective Color (Kép/Korrekciók/Szelektív színkorrekció) menüpontot! Ennek segítségével tartományonként változtathatod a színeket. A tartományokat a megjelenő ablak tetején választhatod ki. Fontos, hogy lent a Method opció Absolute értéken legyen!

A hajkoronánk vörös, tehát a Reds színtartomány tökéletes lesz. Ahhoz, hogy eltüntesd a vörösséget és barnát kapj, toldd fel a Cyan(cián) csúszkát pozitív irányban. Mi az összes csúszka maximális értékénél kaptuk a legjobb barnás árnyalatot. A Black segítségével a haj világossága állítható be. Pozitív irányban sötétebb árnyalatot kapunk.

Árulkodó nyomok

Hajfestés Photoshopban 5

Mivel a kijelölésnél nem voltunk teljesen pontosak, a kép más részeinek színei is változhattak előbbi akciónk nyomán. Ilyen például a haj széleinél lévő terület, vagy az arc széle, melybe kissé belelógott a kijelölésünk, így ez is kicsit sötétebb és barnásabb lett.

Válaszd ki a fent jelölt History Brush ecsetet, majd egy lágy szélű, kis méretű ecsettel töröld fesd át ezeket a részeket. A History Brush a festés helyén visszaállítja a kép eredeti állapotát.

Még barnább

Hajfestés Photoshopban 6

Selective Color parancs első köre nem hozta a kívánt színt, a haj kicsit vöröses árnyalatú maradt, ezért ráengedtük még egyszer és hasonló beállításokat használtunk. Ha sikerült elérned kívánt árnyalatot, használd a Ctrl+D billentyűket. Így törölheted a hajkorona kijelölését, majd mentheted a képet.

Tillárom-hajj!

Hajfestés Photoshopban 7

Lehetőségeink végtelenek, jóformán csak a hajszínező paszták színkínálata szab neki gátat. Kísérletezz bátran, akár szőkével, akár lilával!

A szőke mindenképpen haladóknak ajánlott, mivel nem csak a színárnyalat, de a világosság is jelentősen eltér. Itt a Reds (vörösek) színtartomány mellett a Yellowsszal (sárgák) is játszottunk és jelentős szerephez jutott a negatív irányba húzott Black (fekete) csúszka is.

Jó kísérletezést!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner