Halszem hatás Photoshopban

Halszem hatás Photoshopban

A következő tippben nem javítani szeretnénk fotónkon, inkább ellenkezőleg, egy nagyon erős torzítást kreálunk, melynek célja a halszem objektívek által adott képi hatás elérése. Egy kis keresgélés után szerencsére a Photoshopban is megtaláljuk az ehhez szükséges eszközt.

Tölts be egy fotót!

Válasz ki egy tetszőleges képet, lehetőleg szabályos geometriai formákkal, hiszen ezeken jobban érvényesül a halszem effektus. Ideális választás például egy átfogó épületfotó.

A szabályos geometriai elméletem megcáfolandó, van még egy terület, ahol érdekesen, sőt viccesen mutat a halszem hatás, ez pedig a portré, bár ha a portré felvétel nem eleve egy halszem objektívvel komponált, akkor nehéz elérni ugyanazt a hatást utólag.

Maradjunk egyelőre az egyszerűbb módszernél, az épületfotónál!

Az egészet kijelölve

Nagyon fontos, hogy mielőtt hozzákezdenél a kép eltorzításához, jelöld ki az egész fotót. Ezt legegyszerűbben az Ctrl+A billentyűkkel teheted.

Ott lapul a menüben

A kijelölés azért fontos, mert csak így érheted el az Edit/Transform menüpontot, azon belül pedig a Distort opciót. Erre kattintva a kép fölötti opciós sáv jobb oldalán kattints a jelzett ikonra! Így balra elérhetővé válik a Warp menü, ahol megtalálod a halszem hatásért felelős Fisheye pontot. Válaszd ki!

Torzítás mértéke

A halszem torzulás erősségét ugyanitt, a Blend ablakban állíthatod. Ez alapesetben 50%, amit -100 – +100% értékek között választhatsz.

A 0 beállítás a torzítatlan képállapot, vagyis nem változik semmi a képen. Mínusz értéket se használj, mert ezzel a kép közepét húzod össze.

Maradj 50% körüli értéken, de ha erősebb torzítást szeretnél, növeld a beállítást! Ha elkészültél, az opciós sor jobb szélén lévő „pipa” ikonnal véglegesítheted a képet.

„Halszemesnek áll a világ”

A kapott képi hatás hasonlít a diagonális halszem objektívek effektjére, bár egy valódi objektívvel sokkal jobb eredmény érhető el. A szoftveres módszer legfőbb problémája, hogy a kidomborított képközép pixeljeit széthúztuk, így a kép középső része erősen életlenedik, a szélek viszont összenyomottak és sokkal élesebbek. Emiatt célszerű egy nagyobb felbontású fotón elvégezni a halszemesítést és annak végeztével lekicsinyíteni a fotót. Az életlenség így kevésbé lesz zavaró.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner