Hibás pixel eltávolítása Photoshopban 1

Hibás pixel eltávolítása Photoshopban

Sajnos képeinken idővel megjelenhetnek a képérzékelő hibás működésére utaló, úgynevezett dead illetve stuck pixelek. Ezek jellemzője, hogy a kép ugyanazon helyén, bármilyen körülmények között (akár a legrövidebb záridőnél is) megjelenik, általában egy erősen világító, vagy ellenkezőleg, egy feketén árválkodó pixel képében.

Fontos, hogy a dead és stuck pixelek nem keverendők, az úgynevezett hot pixelekkel, amelyek például a nagyon hosszú záridők esetén, tömegével jelennek meg és a záridő növelésével számuk is egyre nő. Ez a CCD erősítésébõl adódó mellékhatás és normál körülmények között nem jelenik meg, a dead és stuck pixelek viszont nem működő pixelhelyek, így hibának minősülnek. Most nézzünk egy egyszerű Photoshop eljárást a hibás pixelek eltávolítására.

Keresd meg fotódon a hibás pixelt ! A dead és stuck pixelek általában nem tömegével jelennek meg a képen bár az idő előrehaladtával számuk lassan nőhet. Legtöbbször egyetlen magányos pixelről, vagy pár pixel alkotta csoportról van szó, mely tüzetesebben szemlélve minden képeden ugyanott lesz. Ha nem vagy biztos a helyében készíthetsz rövid záridővel egy világos és egy sötét, síma felületről egy-egy fotót és szembetűnőbb lesz a helyzete.

Példánkban a hibás pixelcsoport kb. 2×2 pixel nagyságú.

Hibás pixel eltávolítása Photoshopban 1

Nagyítsd ki a képet legalább 500-600%-ra (jobb fölső sarokban lévő Navigator ablak segítségével), hogy könnyebben tudj dolgozni a rendkívül apró területtel !

Hibás pixel eltávolítása Photoshopban 2

Az eszközpalettáról válaszd ki a Négyzet jelölő eszközt (Retangular Marquee Tool), melyet az ‘M‘ billentyű lenyomásával is gyorsan elérhetsz. Jelöld ki a hibás pixelt és körülötte legalább még 1-2 pixelnyi területet ! Gyakran a stuck (beégett) pixelek körül színes szegélyt látunk, így érdemes ezzel együtt kijelölni.

A menüből válaszd ki a Filter/Noise/Dust&Scrathes effektet. Ahogy neve is mutatja, ez a filter elsősorban az analóg fotók szkennelése után a képen maradó por és karcolások eltávolítására hivatott, de minden zavaró képelem könnyűszerrel eltávolítható a segítségével. Természetesen ha kijelölsz egy területet, ahogy esetünkben is, úgy csak a kijelölésen belül fog dolgozni a filter.

A megjelenő ablakban a Radiusnak állíts be 1-3 közötti értéket., a Threshold érték maradjon 0, de ha túl drasztikusnak találod a filter hatását – például a hibás pixel nem a példánkban szereplő sima háttér, hanem egy részletesebb tárgy előtt volt és a filter a kijelölésen belül részleteket is eltüntetett – akkor a Threshold érték emelésével finomíthatod a végeredményt.

Hibás pixel eltávolítása Photoshopban 3Hibás pixel eltávolítása Photoshopban 4

Mivel a hibás pixel minden egyes fotódon ugyanott fog megjelenni, ezért lépéseinket automatizálhatod is a Photoshop Action szolgáltatása segítségével. Így a hibás pixel eltávolításának lépései elmenthetők és minden képen ugyanazon a helyen hajtódnak majd végre.

Lehetséges ilyen módon több kép kötegelt feldolgozása is, így a program ugyanazt a lépéssort akár egy könyvtárnyi képen is végigfuttatja, és nem lesz többé probléma a hibás pixellel.

Ha netán még bizonytalan vagy az action-ök és a kötegelt feldolgozás rejtelmeiben, figyeld oldalunkat, mert hamarosan tippeket találsz ezek mikéntjéről is!

Portréfotózás alapjai banner