Karácsonyi üdvözlőlap Photoshopban

Karácsonyi üdvözlőlap Photoshopban

Az ünnep közeledtével a magunk módján mi is szeretnénk hozzájárulni a karácsonyi hangulathoz, így következő példánkban egy nagyon egyszerű, ünnepi hangulatú üdvözlőlapot készítünk, melyet kinyomtatva elküldhetünk rokonainknak, barátainknak.

Elkészítése nem igényel különösebb rajzkészséget, hiszen találunk a Photoshopban néhány gyári sablont, melyeket kissé átszínezve máris karácsonyi hangulatot teremthetünk.

Nyisd meg a fotót!

Válassz ki egy üdvözlőlapnak is alkalmas fotót. Ez lehet egy korábbi karácsonykor készült kép, esetleg valamilyen téli tájkép, vagy fenyőfa részlet. Ügyelj arra, hogy egy 10 x 15 cm-es papírképhez nagyjából 2 megapixeles, azaz 1600 x 1200 képpontos fotó az ideális. Természetesen ennél lehet nagyobb és kisebb is a kép, ez csupán az ajánlott méret.

Először egy keretet készítünk a kép körül. A Layer/New/Layer (Réteg/Új/Réteg) menüparanccsal új réteget készíthetsz a meglévő fölé, majd a Ctrl+A gombkombinációval kijelölheted az egész képet..

Ezután válaszd a Select/Modify/Border (Kiválasztás/Módosítás/Keret) parancsot és a megjelenő ablakban üss be kb. 100 pixel értéket. Ez 1600 x 1200 pixeles képre vonatkozik, amilyen arányban kisebb, vagy nagyobb a képed, az itt közölt értékeket olyan arányban növeld, vagy csökkentsd!

Most kattints duplán az eszköztár színválasztó négyzetére és a megjelenő ablakban válassz ki egy meleg, sárgás színt. A G billentyűvel válthatsz a festékesvödör eszközre, mellyel ezután kattints a kép kijelölt szegélyébe. 
Ha mindent jól csináltál egy lágyabb átmenetű, sárga keretet kaptál külön rétegen, ahogy a fenti képen látható.

A művelet végén nyomj Ctrl+D gombot, hogy az eddigi kijelölést töröld. Erre már nem lesz szükségünk.

Alakzatok

Ahogy az imént, a Layer/New/Layer paranccsal készíts új réteget. Nyomj U billentyűt, majd a fenti opciók közül válaszd ki a példafotónk bal fölső sarkában jelölt ikon. Ez az egyedi alakzat rajzoló eszköz.

Shape (Alakzat) ablakból választhatod ki a megfelelő sablont. Válaszd a nyíllal jelölt szalag sablont! Ha nem találod a sablonok közt az ikonját, kattints az ablak jobb fölső sarkában lévő nyíl gombra és válaszd az All (Mind) menüpontot. Ezután már megtalálod a kívánt alakzatot.

Szalag

A Shift gombot folyamatosan nyomva tartva, a fotó aljánál balról jobbra húzd az egeret. Közben látod, ahogy a kijelölt sablonalakzat körvonalai nőnek. Amint elérted a kívánt nagyságot, elengedheted az egérgombot. Egy szalagot kaptál végeredményül. Nem baj, ha nincs középen.

Nyomj V gombot, majd a nyíl billentyűkkel igazítsd a megfelelő helyre, a kép alján. A végeredmény nagyjából a képen látható legyen!

Nem mind arany…

Válaszd ki a Layer/Layer Style/Blending Options (Réteg/Réteg stílus/Összhatás opciók) menüpontot. A megjelenő ablak bal szélén láthatod az adott rétegre, tehát a szalag sablonra érvényes effektek listáját. Jelöld ki közülük az Outer Glowt úgy, hogy a nevére kattintasz. A jobb oldali opcióinál az Elements (Elemek) rész Size (Méret) pontját állítsd 125 körüli értékre, vagy bármilyen tetszőlegesre.

Kattints most a Gradient Overlay effekt nevére bal oldalt. A jobb oldali opcióinál kattintsd kétszer a Gradient (Átmenet) ablakba, majd a minták közül válasz ki egy aranyszínhez közeli presetet. Visszatérve az effekt opcióihoz, az Angle(Szög) értéket állítsd 180 fokra. Ezután az OK gombbal bezárhatod az ablakot. Az eredmény a fenti képen látható, arany jellegű átmenet, és ragyogó „glória”.

Még egy kis minta

A 2.pont elején írt módon hozz létre egy újabb réteget, majd az ott írt módon válasz ki az alakzatok közül egy másikat. Legyen ez most egy kis fagyöngy minta.

A 3. pontban említett módszerrel rajzold a mintát a képre, majd igazítsd el az arany szalag alsó közepéhez.

Ezután a 4. pontban írtaknak megfelelően válaszd ki a rétegeffekteket. Itt kattints a Drop Shadow effekt nevére, jobb oldali opcióinál pedig a Size csúszkát állítsd 25-re, vagy tetszőlegesen nagy értékre.

Ezután válaszd a Color Overlay nevét és jobb oldalt kattints kétszer a színválasztó kisablakba. A megjelenő színválasztó mezőben válassz zöld színt.

Blend mode (Összhatás) legyen Overlay (Átfedés).

Következzék a GradientOverlay effekt. Itt a jobb oldali Gradient mezőbe kattints kétszer (ahogy az előző pontban írtuk), majd válassz egy szürkés átmenetet a mintákból. Visszatérve az Angle-t ugyanúgy 180 fokra állítsd. Az eredmény a fenti kép.

Üdvözlő felirat

Nem maradt más hátra, mint egy feliratot készíteni. Nyomj Tgombot, ezzel kiválasztod a Type Toolt. Válassz ki egy üdvözlőlapra megfelelőnek gondolt betűtípust és egy olyan méretet, amely az arany szalagba írva kellemes betűnagyságot ad. Válassz ki egy színt is a feliratnak. Az arany jelleghez például jól passzol a bordó. 

Legvégül kattints a piros körrel jelölt ikonra és a megjelenő ablakban válaszd ki a legelső stílust (Arc), majd a Bend(Görbület) értékét állítsd +10-re, ez kissé meggörbíti a feliratot, így jobban illeszkedik az aranyszalag ívéhez. Innen visszatérve nyomj V gombot, majd a nyíl billentyűkkel igazítsd rá a szalagra a feliratot. A fenti eredményt kell kapnod. Már csak egyesítened kell a rétegeket aLayer/Flatten Image (Réteg/Kép egyesítése) paranccsal és mentés után nyomtathatod az üdvözlőlapot.

Boldog karácsonyt!

A fenti végeredményt kell kapnod. Már csak egyesítened kell a rétegeket a Layer/Flatten Image (Réteg/Kép egyesítése) paranccsal és mentés után nyomtathatod az üdvözlőlapot. Mentés előtt még érdemes beméretezni a lapot. Menj az Image/Image Size (Kép/Képméret) menüponthoz, majd az ablakában állítsd a Resolution (Felbontás) értékét 300-ra. Ezután a fölötte lévő Width (Szélesség) és Height(Magasság) értékeket 112 és 150mm-re. Ha a kép nem álló formátumú, akkor értelemszerűen fordított értékeket használj. Ez nagyjából a 4:3 oldalarányú képek 11x15cm-es nyomtatási mérete. Ezzel el is készült üdvözlőkártyánk.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner