Képek összemosása GIMPben

Képek összemosása GIMPben

Átmenet egyik fotóból a másikba GIMP képszerkesztőben.

Sokan kérdezik/keresik olvasóink közül, miként lehet két képet eggyé montírozni úgy, hogy az egyikből átmenetet képezünk a másikba. A megoldás a rétegek használatában keresendő, és ezúttal a GIMP szoftver segítségét kérjük a bemutatásához.

Töltsd be a fotót!

De legyen mindjárt kettő, hiszen két képet szeretnénk „összemosni”. Az egyik kép a mező bal felső sarkában lesz látható, majd egy fokozatos, haránt átmenettel áttűnik a jobb alsó szekcióban lévő képbe. Lehetőleg azonos, vagy hasonló méretű legyen a két kép.

Első lépésként teljesen jelöld ki az utóbbi képet a Ctrl+Abillentyűkombinációval, majd Ctrl+C-vel másold vágólapra!

Egymás felett

Kattints a másik fotóra, ezzel kijelölve azt, majd a Ctrl+V billentyűkkel illeszt rá az előbb kimásolt fotót! Ha a ráhelyezett kép kisebb lenne, mint a háttér, az M billentyűvel elérhető Kijelölések és rétegek áthelyezése eszközzel jobb alsó sarkát illeszd a háttérkép ugyanezen sarkához. Mi egyforma méretű fotókat használtunk, így ezzel nem kellett bajlódnunk.

Megoldás lehet az is, hogy még az egymásra másolás előtt egyformára méretezed őket.

Ellenőrizd a Rétegek palettát, ahol az új kép Lebegő kijelölésnéven jelenik meg az eredeti háttérréteg fölött, teljesen eltakarva azt. Ha a Lebegő kijelölés nevén jobb egérgombot nyomsz majd az így kapott menüben az Új réteg lehetőséget választod, egy Beillesztett réteget kapsz. Erre lesz szükségünk, mert csak ezen hozhatunk létre maszkot, mely egymásba mossa a két réteget.

Rétegmaszk, jelen!

Az előbb említett menüben találod a Rétegmaszk hozzáadása parancsot is. Legyen ez a következő lépés!

Maszk jellege

A Rétegmaszk hozzáadása opció hatására egy új ablak nyílik meg, ahol megadhatod a maszk alaptulajdonságát. Esetünkben maradjunk az első lehetőségnél, azaz a maszk legyen „teljesen átlátszatlan”. Így egyelőre csak a felső képréteg lesz látható, de nemsokára előcsaljuk az alsó egy részét is.

Elő a szerszámmal!

Ehhez a Kitöltés színátmenettel eszköz lesz a legjobb megoldás, melyet az L gombbal is aktiválhatsz. Opciói legyenek a kép alsó részén láthatók.

Honnan-hová?

Következhet az összemosást szimuláló átmenet bejelölése a fenti eszközzel. Kattints a képre, nagyjából a fent látható helyen és a nyíl irányában (bal felsőtől jobb alsó sarok felé) húzz egy rövidebb egyenest a kép közepére. Az egyenes hossza a mosott átmenet nagyságát jelenti. Amint elengeded az egérgombot a bal felső területen aktiválódik az átmenetes maszk.

Átúsztava

A végeredményül kapott képen, előtűnik az alsó rétegen lévő kép is, majd lágy átmenettel áttűnik a felső réteg képtartalmába.
Már csak az a dolgod, hogy a Réteg/Összefésülés lefelé menüponttal egyesítsd a két réteget, majd mentsd a kész képet.

Budai Petur

Portréfotózás alapjai banner